Izrael přichází díky válce o více než 2 miliardy dolarů měsíčně

zprávy

Hlavní ekonom ministerstva financí Izraele odhadl, že ztráta hrubého domácího produktu země kvůli probíhající válce bude v letošním roce činit 1,4%, což je přibližně 9 miliard šekelů (asi 2,5 miliardy dolarů) měsíčně.

Izrael přichází díky válce o více než 2 miliardy dolarů měsíčně
Válka a dopady ne ekonomiku Izraele
21. listopadu 2023 - 07:22

Podle hlavního ekonoma izraelského ministerstva financí vedla probíhající válka v Izraeli ke ztrátě 1,4% hrubého domácího produktu země, uvedl izraelský ekonomický deník The Marker.

Podle The Marker to znamená, že letošní ekonomický růst Izraele dosáhne pouze 2%, přestože původní odhady předpokládaly růst ve výši 3,4%.

The Marker dále uvedl, že tyto údaje budou v průběhu tohoto týdne předloženy vládě, aby mohla vytvořit jasný rámec pro rozpočet, který zahrnuje plán pomoci.

Ředitelka Mezinárodního měnového fondu Kristalina Georgievová poukázala na to, že válka v Izraeli má ničivé důsledky pro Gazu a závažně ovlivňuje ekonomiku Západního břehu, zatímco Izrael zažívá ekonomické zpomalení.

V rozhovoru pro agenturu Reuters na okraji summitu ekonomické spolupráce asijsko-tichomořských zemí Georgievová uvedla, že válka také představuje obtíže pro sousední země, jako jsou Egypt, Libanon a Jordánsko, zejména v oblasti turistiky a nárůstu nákladů na energie.



Americký deník Financial Times informoval, že Izrael si půjčil miliardy dolarů na financování své války v Gaze, ale musel čelit neobvykle vysokým nákladům na půjčky.

Podle Financial Times si Izrael v posledních týdnech půjčil miliardy dolarů prostřednictvím speciálně vyjednaných dohod na financování války proti Hamasu.

Agentura Bloomberg nedávno uvedla, že finanční zátěž války začíná mít negativní dopad na Izrael, což vyvolalo politickou debatu, kterou bude pro izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a jeho ministra financí Betzelela Smotricha obtížné vést.

Bloomberg také uvedl, že válka stojí izraelskou ekonomiku přibližně 260 milionů dolarů denně, což je více, než Izrael původně očekával při vypuknutí války 7. října.

Izraelská média dříve informovala, že izraelské ministerstvo financí doporučilo okamžité uzavření šesti ministerstev kvůli potřebě nově uspořádat ekonomické a sociální priority v zemi.

Psali jsme:

Ministerstvo také odhalilo, že Izrael od začátku války proti Gaze nashromáždil dluhy ve výši přibližně 30 miliard šekelů (7,8 miliardy dolarů).

(nov, Al Mayadeen, foto: repro: CBS News)


Anketa

Měla by Danuše Nerudová odstoupit z kándidátky STANu do eurovoleb?

Ano 73%
transparent.gif transparent.gif
Ne 14%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 13%
transparent.gif transparent.gif