Izrael vyjádřil obavy z možné potravinové krize

zprávy

Asociace potravinářského průmyslu Izraele (FIAI) varovala před možnou potravinovou krizí, pokud bude válka proti Gaze pokračovat bez dobře definované strategie.

Izrael vyjádřil obavy z možné potravinové krize
Ilustračí foto
27. prosince 2023 - 11:42

Izraelská potravinářská asociace FIAI zároveň vyzvala úřady režimu, aby okamžitě zasáhly, aby zabránily scénáři potravinové krize.

Dodi Manevich, předseda FIAI, a Ron Tomer, prezident Asociace výrobců Izraele (MAI), tuto obavu adresovali Davidu Bitanovi, předsedovi ekonomického výboru Knesetu, a požádali o nouzové jednání, kde by se diskutovalo o zásadních aspektech potravinové bezpečnosti a zřízení nouzových zásob potravin, informoval Jerusalem Post.  

Manevich a Tomer zdůraznili potřebu komplexní strategie, která zajistí, že alespoň 75 % všech potravinářských produktů bude místního původu, aby se zmírnil možný dopad potravinové krize. Aktuálně se přibližně 90 % izraelských potravinářských zařízení nachází v konfliktních zónách na severních a jižních územích okupované Palestiny, odhaduje FIAI.



Přestože se tyto zařízení nacházejí v dosahu raketových útoků z Gazy nebo Libanonu, nadále fungují i když mnoho zaměstnanců bylo evakuováno do bezpečnějších oblastí, informuje server The Jerusalem Post.

Úředníci také upozornili na hrozbu pro dodavatelské řetězce způsobenou jemenskými operacemi proti izraelským obchodním lodím v Rudém moři. Zranitelnost těchto dodavatelských řetězců vyvolává další obavy o stabilitu sítě distribuce potravin.

Psali jsme:

V době přetrvávajících napětí FIAI a MAI zdůrazňují naléhavost okamžitého zásahu vlády a strategického plánování k ochraně národa před potenciální potravinovou krizí. Výsledek těchto diskusí může hrát klíčovou roli ve zvýšení odolnosti izraelského potravinového zabezpečení v kontextu trvajících geopolitických problémů.

(jk, Jerusalem Post, foto: repro: youtube)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 60%
transparent.gif transparent.gif
Ne 21%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 19%
transparent.gif transparent.gif