Kdo je nový velitel ukrajinské armády Syrskij? Vojáci říkají: „řezník“

zprávy

Výměna Valerije Zalužného za Alexandra Syrského ve funkci vrchního velitele ozbrojených sil Ukrajiny zřejmě ukrajinskou armádu a obyvatelstvo nepotěšilo, píše The Washington Post.

Kdo je nový velitel ukrajinské armády Syrskij? Vojáci říkají: „řezník“
Alexander Syrskij, nový velitel ukrajinské armády
11. února 2024 - 03:20

Článek označil přeskupení na postu vrchního velitele za „riskantní zemětřesení  ve vedení, které bude pravděpodobně mezi obyvatelstvem nepopulární“.

„Obyčejní vojáci nemají Syrského, který je široce považován za velitele sovětského stylu, příliš v lásce. Příliš dlouho držel jednotky pod palbou v Bachmutu, město se nakonec dostalo pod ruskou kontrolu. Tisíce ukrajinských vojáků byly zabity a mnozí byli zranění, bránící město, které mělo omezený strategický význam,“
píše Washington Post

Článek také uvádí, že „někteří ukrajinští vojáci nazývají Syrského „řezníkem“.

„Vím jen to, co jsem slyšel od svých podřízených. Sto procent z nich ho nerespektuje, protože si nemyslí, že bere v úvahu životy vojáků. Ve srovnání se Zalužným má mnohem menší podporu,"
řekl vysoký ukrajinský vojenský představitel anonymně.


Anonymní prohlášení vojenských důstojníků citovaná WP jsou ještě drsnější.

„Za pár měsíců pravděpodobně dojde k nějakým pokusům provést útočné operace nebo něco podobného. Protože Syrskij bude Zelenského poslouchat. A Zelenskij chce velká vítězství. Myslím, že bude více bezmyšlenkových útoků. A držet území což by se nemělo držet. Například Bachmut, místo aby vytvořili normální obranu, nějaké opevnění, zákopy, prostě budou lidi procházet mlýnkem na maso, aby zastavili útočné operace. Myslím, že tohle svinstvo ještě uvidíme," řekl major, který v současné době bojuje na východní Ukrajině.

„Další velitel byl přímější, používal nadávky a říkal, že ukrajinští vojáci by na tom byli v důsledku změn hůře, „protože Syrskij bude při vojenských rozhodnutích dodržovat všechny politické požadavky,“ píší noviny.

Připomeňme, že po rezignaci Valerije Zalužného se mezi ukrajinskou armádou na sociálních sítích objevují především dva názory na jmenování Alexandra Syrského vrchním velitelem ozbrojených sil Ukrajiny - buď se globálně nic nezmění. Nebo na bojišti to bude ještě horší, protože Syrskij má ve vojenských kruzích image tvrdého generála, který nešetří vojáky při plnění úkolů.

(rp,prvnizpravy.cz,strana,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 66%
transparent.gif transparent.gif
Ne 17%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif