Kyjevské úřady šetří: Proč není opevnění u Volčanska? Rusové postupují...

zprávy

Nejohroženějším směrem je Volčansk, který ruská armáda začíná obkličovat, uvedl náměstek Charkovské regionální rady Skorik, píše se na ukrajinském webu Strana.

Kyjevské úřady šetří: Proč není opevnění u Volčanska? Rusové postupují...
Ilustrační foto
14. května 2024 - 02:20

„Podle nejnovějších informací z Volčanska je město na jedné straně obklíčeno. Ukrajinské obranné síly se brání pod silnou palbou, neustálými příjezdy KAB a útočnými operacemi “ řekl Skorik.


Podle něj po třech dnech ofenzivy ve městě nezůstala jediná přeživší budova.

Šéf charkovské policie Vladimir Timoško řekl, že Volčansk se „mění v Bachmut nebo Maryjinku“. Podle něj se počet leteckých pum zvyšuje a v okolí města probíhají střelecké bitvy.

Šéfredaktor Cenzora Jurij Butusov stejně jako Ruský dobrovolnický sbor uvedl, že Rusové vstoupili na území masokombinátu Volčanskij, odkud se je snaží vyhnat. To znamená, že už jsou ve městě. Některé ruské veřejné stránky dokonce píší, že Rusové už dobyli třetinu Volčanska, ale neexistují o tom žádné důkazy.

Na včerejší tvrzení o tom, proč kolem Volčanska nejsou žádná opevnění a minová pole, začaly v pondělí úřady po určité odmlce reagovat.


Téměř na všech úrovních – od městské správy Volčanska až po Centrum pro boj s dezinformacemi při Radě národní bezpečnosti a obrany – se říkalo, že je nereálné postavit spolehlivé opevnění pod ruským ostřelováním s blízkostí hranic méně než 5 km, protože Rusové zaútočili na dělníky a techniku, kteří tu práci prováděli.

Pravda, není zcela jasné, jak tehdy Rusové dokázali vybudovat své obranné linie na jihu Ukrajiny – a to přesto, že je od ukrajinských pozic dělila přibližně stejná vzdálenost (od Orechova po Rabotino v Záporožské oblasti 7 kilometrů).  


Navíc samy úřady mlčky přiznaly chyby v obraně, protože nahradily šéfa Charkovské skupiny. Místo Jurije Galuškina byl 11. května do této funkce jmenován Michail Drapaty, zástupce náčelníka generálního štábu pro vojenský výcvik.



Na zbytku fronty měli Rusové řadu záloh. Největší z nich je v oblasti Semenovka ve směru Avdijivskij. Po dlouhém klidu se také začal pohybovat sektor Orechovsky - tam Ruská federace obsadila řadu pozic v oblasti Verbovoje.

(rp,prvnizpravy.cz,strana,foto:arch.)


Anketa

Kdo by podle Vás byl lepším prezidentem USA?