Lavrov: Ukrajina přijde o další půdu kvůli US raketám dlouhého doletu

zprávy

Ruská armáda zatlačí ukrajinské jednotky dále od ruského území a vytvoří bezpečnou nárazníkovou zónu v reakci na nákup raket delšího doletu ze Západu Kyjevem, řekl ruský ministr zahraničí.

Lavrov: Ukrajina přijde o další půdu kvůli US raketám dlouhého doletu
Sergej Lavrov, ruský ministr zahraničí
5. února 2023 - 06:20

V rozhovoru pro státní televizi odvysílaném ve čtvrtek Lavrov také řekl, že všichni usilovali o ukončení současného konfliktu na Ukrajině, ale neúnavná podpora Kyjeva ze strany Západu hraje důležitou roli v tom, jak Moskva k válce přistupovala.

„Nyní se snažíme zatlačit dělostřelectvo ukrajinské armády do vzdálenosti, která nebude představovat hrozbu pro naše území. Čím větší bude rozsah zbraní dodávaných kyjevskému režimu, tím více je budeme muset zatlačit zpět z území, která jsou součástí naší země,“ řekl nejvyšší ruský diplomat.

Lavrovovy komentáře přišly jen dva dny poté, co agentura Reuters citovala dva nejmenované americké představitele, kteří uvedli, že Washington připravuje nový balíček vojenské pomoci v hodnotě 2,2 miliardy dolarů, který by měl poprvé zahrnovat rakety delšího doletu.

Spojené státy poskytnou Ukrajině další vojenskou pomoc v hodnotě 2,175 miliardy dolarů (asi 47,7 miliard korun). Obsahovat bude mimo jiné systémy protivzdušné obrany Hawk i nově vyvinuté rakety GLSDB (Ground Launched Small Diameter Bomb), které mohou být odpalovány i ze systémů HIMARS a mají dolet až 150 kilometrů. Na tiskové konferenci to oznámil tiskový mluvčí Pentagonu Patrick Ryder (ceskenoviny)

Rusko zahájilo na Ukrajině 24. února 2022 takzvanou „zvláštní vojenskou operaci“ kvůli vnímané hrozbě vstupu bývalé sovětské republiky do NATO. Od té doby Spojené státy a další spojenci Ukrajiny poslali Kyjevu zbraně v hodnotě desítek miliard dolarů, včetně raketových systémů, dronů, obrněných vozidel, tanků a komunikačních systémů.

Západní země také uvalily na Moskvu řadu ekonomických sankcí. Kreml prohlásil, že sankce a západní vojenská pomoc válku jen prodlouží.



Krym  vyhlásil nezávislost na Ukrajině 17. března 2014 po referendu a stal se součástí Ruské federace poté, co formálně požádal o vstup do Ruska.

Na jiném místě ve svém čtvrtečním vyjádření Lavrov uvedl, že USA byly přímo zapojeny do výbuchů, které loni vážně poškodily ruské plynovody Nord Stream pod Baltským mořem. Předtím ruský prezident Vladimir Putin obvinil Spojené království z vyhození potrubí do povětří, což Londýn popřel.

(rp,prvnizpravy.cz,veteranstoday,foto:arch.)




43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?