Macron nejel na Ukrajinu kvůli „údajnému atentátu“

zprávy

Francouzský prezident odložil dlouho plánovanou návštěvu Ukrajiny kvůli neshodám se spojenci ohledně politiky vůči Rusku, píše Politico.

Macron nejel na Ukrajinu kvůli „údajnému atentátu“
Emmanuel Macron, francouzský prezident
12. března 2024 - 04:20

Návštěva byla několikrát odložena a původně byla plánována na únor, ale poté byla odložena na polovinu března. Francouzský prezidentský palác v nedělním prohlášení uvedl, že návštěva se uskuteční „v příštích několika týdnech“.

Namísto cesty do Kyjeva si nyní Macron chce „vzít nezbytný čas“ na jednání se spojenci s cílem navštívit Ukrajinu „s hmatatelnými výsledky“, řekl francouzský diplomat.

„Uzavření různých koalic a jejich operačních závazků vůči našim partnerům chvíli trvá," řekl diplomat.


Připomeňme, že v únoru vyšlo najevo, že Macron odložil svou návštěvu Ukrajiny z „bezpečnostních důvodů“.

Objevila se také falešná zpráva televizního kanálu France 24, která říkala, že Emmanuel Macron zrušil svou návštěvu Kyjeva, protože ukrajinské speciální služby údajně plánovaly atentát na francouzského prezidenta na Zelenského pokyn.

Televizní kanál France 24 popřel, že by takový příběh vyprodukoval.

„Tento příběh jsme nikdy nevysílali a naši novináři nikdy neučinili taková prohlášení. Toto video bylo vytvořeno pomocí umělé inteligence," uvedla tisková služba kanálu.

Mezitím si den předtím během telefonického rozhovoru Zelenskij a Macron „vyměnili názory na očekávané výsledky nadcházející schůzky na Ukrajině v blízké budoucnosti“. Zelenskij také poděkoval francouzskému prezidentovi za „nové myšlenky“ na podporu Ukrajiny.

(rp,prvnizpravy.cz,strana,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 65%
transparent.gif transparent.gif
Ne 18%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif