Maďarský parlament neratifikuje dohodu o vstupu Švédska do NATO

zprávy

Maďarský parlament nebude moci ratifikovat dohodu o přistoupení Švédska k NATO na svém mimořádném zasedání plánovaném speciálně pro tuto otázku na 5.února. Informovala o tom televizní společnost ATV.

Maďarský parlament neratifikuje dohodu o vstupu Švédska do NATO
Ilustrační foto
3. února 2024 - 06:20

Jak uvedla vládnoucí strana „Fidesz - Maďarská občanská unie", která má většinu křesel v zákonodárném sboru, se tohoto jednání nezúčastní.

Tisková služba Fidesz potvrdila, že poslanci této strany i jejich mladší partneři – Křesťanskodemokratická lidová strana (KDNP) – se rozhodli této schůze neúčastnit.

Mimořádná schůze, kterou na návrh opozičních stran svolal předseda parlamentu László Kövér, tak nebude usnášeníschopná.

V souvislosti s ruskou invazí na Ukrajinu podalo Švédsko spolu s Finskem žádost o vstup do NATO. Stalo se tak v květnu 2023.

24. ledna 2024 turecký parlament schválil vstup Švédska do NATO.

Následující den turecký prezident Recep Tayyip Erdogan oficiálně schválil ankarskou ratifikaci členství Švédska v NATO. Nyní Švédsko potřebuje jen získat souhlas Budapešti, aby se stalo 32. členem Severoatlantické aliance.
Maďarská občanská unie, zkráceně Fidesz je parlamentní pravicová politická strana v Maďarsku, která od svého vítězství ve volbách v roce 2010 vládne maďarské politické scéně jako dominantní vládní strana, která od roku 2010 sama disponuje v maďarském parlamentu absolutní většinou a za pomoci své dlouhodobé koaliční partnerky KDNP i většinou ústavní. Jejím předsedou je od roku 2003 Viktor Orbán.

(rp,prvnizpravy.cz,strana,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 67%
transparent.gif transparent.gif
Ne 17%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 16%
transparent.gif transparent.gif