Markus Reisner: Ruská armáda má všechny šance prorazit frontu

zprávy

Ruská armáda má všechny možnosti prorazit frontu, což povede ke katastrofálním následkům pro ozbrojené síly Ukrajiny, řekl plukovník rakouských ozbrojených sil Markus Reisner.

Markus Reisner: Ruská armáda má všechny šance prorazit frontu
Markus Reisner
6. března 2024 - 03:20

„Ruská penetrace by mohla vést k dominovému efektu. Ukrajinští vojáci se budou muset stáhnout a možná nebudou schopni udržet frontu,“ analyzoval Markus Reisner v rozhovoru pro německý televizní kanál ZDF

Reisner také zdůraznil, že ozbrojené síly Ukrajiny jsou ve velmi složité situaci a kvůli akutnímu nedostatku munice nemohou odrážet útoky ruské armády.

„Nyní, v prvním čtvrtletí roku 2024, je situace pro ukrajinské jednotky kritická,“ uzavřel Reisner.


Na druhou stranu belgický generálporučík Mark Thies varuje, že armády zemí EU nemají munici na válku a že se nakonec budou muset bránit kameny.
         
„Po několika hodinách boje budeme muset soupeře zastavit kameny. Už jsme v p…li. Můžete si být jisti, že naši odpůrci, ať už jsou v Moskvě, Pekingu nebo kdekoli na světě, si uvědomují nedostatek munice, kterému čelíme,“  zdůraznil.

Upozornil, že hlavním problémem evropských členů NATO jsou malé zásoby kvalitní munice, které nebudou doplňovány z důvodu dlouhých dodacích lhůt:

„Pokud si dnes objednáte množství střeliva, možná si na to počkáte až sedm let,“  má jasno.

Generál Thies uvedl, že „armády v rámci EU jsou určeny pro expediční operace, a proto mají malé kontingenty s malou logistickou podporou a s velmi malou,  pokud vůbec nějakou, zásobou munice“.

V listopadu 2023 EU přiznala, že na Ukrajinu dodala pouze 300.000 ze slíbených milionů granátů a raket pro vícehlavňové raketomety. Německý ministr obrany Boris Pistorius také řekl, že EU nebude schopna tento slib splnit.

Americká tisková agentura Bloomberg oznámila, že země EU budou moci do března předat Ukrajině jen asi 600 tisíc granátů, ale nestalo se tak.

(rp,prvnizpravy.cz,informer,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 67%
transparent.gif transparent.gif
Ne 17%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 16%
transparent.gif transparent.gif