Musk nesouhlasí s požadavky EU na cenzuru: Raději vypne Twitter v Evropě

zprávy

Nové rozhodnutí Twitteru naznačuje, že majitel Elon Musk nesouhlasí s novými požadavky EU na cenzuru. Pokud ano, mohlo by to znamenat úplné vypnutí Twitteru v celé EU do konce léta.

Musk nesouhlasí s požadavky EU na cenzuru: Raději vypne Twitter v Evropě
Elon Musk
1. června 2023 - 06:20

Twitter odstupuje od takzvaného „dobrovolného kodexu chování EU ohledně dezinformací“ na internetu. To by mohl být signál, že Elon Musk – který loni koupil platformu sociálních médií – se připravuje na úplné zastavení provozu na evropském kontinentu.

V srpnu vstoupí v platnost nový zákon EU o cenzuře sociálních médií DSA, uvádí EURACTIV. DSA si klade za cíl omezit svobodu projevu online udělováním extrémních pokut společnostem sociálních médií, které okamžitě nesmažou kritiku imigrace, kritiku hromadného očkování a další typy údajných „nenávistných zpráv“ a „dezinformací“.



Odpovědný eurokomisař Thierry Breton, který v každém případě obzvláště rád agituje proti Twitteru – od té doby, co Musk platformu koupil – o rozhodnutí výhružně tweetuje: » Twitter opouští dobrovolný kodex chování EU proti dezinformacím. Závazky však zůstávají. Můžete kandidovat ve volbách, ale nemůžete se skrývat. Kromě dobrovolných závazků se od 25. srpna stane boj proti dezinformacím zákonnou povinností podle DSA. Naše týmy budou připraveny k provedení.«

Jourová: Lidé, kteří nemyslí jako my, jsou loutky Putina

Breton již dříve několikrát pohrozil, že vypne Twitter, pokud nebudou dodržována nařízení EU o cenzuře a svoboda projevu na platformě nebude omezena podle pokynů.

(rp,prvnizpravy.cz,freiewelt,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 70%
transparent.gif transparent.gif
Ne 15%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 15%
transparent.gif transparent.gif