Muž je muž a žena je žena, prohlásil britský premiér Sunak

zprávy

Premiér Velké Británie Rishi Sunak se vymezil na konferenci Konzervativní strany proti progresivnímu pohledu na pohlaví a transgender problematiku. Sunak prohlásil, že podle zdravého rozumu muži jsou muži a ženy ženami. 

Muž je muž a žena je žena, prohlásil britský premiér Sunak
Rishi Sunak, britský premiér
11. října 2023 - 06:30

Také ostatní členové jeho vlády se vymezovali kriticky k transsexualitě, za což si vysloužili kritiku i z řad vlastní strany.

„Nemělo by být kontroverzní, aby rodiče věděli, co se jejich děti učí ve škole o vztazích. Pacienti by měli vědět, kdy nemocnice mluví o mužích a kdy o ženách. A neměli bychom se nechat tyranizovat tím, že lidé mohou být jakéhokoliv pohlaví. Nemohou, muž je muž a žena je žena. To je prostě zdravý rozum,“ prohlásil britský premiér.

Výroky premiéra Rishi Sunaka se objevily krátce poté, co se několik členů jeho kabinetu vyjádřilo proti transgender záležitostem. Ministr zdravotnictví Steve Barclay také oznámil zákaz vstupu transsexuálním ženám na ženská oddělení britských nemocnic s tím, že jde o přístup k pohlaví a rovnosti, který se vyznačuje „zdravým rozumem“.


Portál iNews zveřejnil a citoval nejmenovaný zdroj z premiérovy Konzervativní strany, podle něhož se premiér Sunak pokouší na svou stranu získat konzervativní řadové členy strany, mezi nimiž není příliš populární. Většina z nich nesdílí „progresivní názory“ na gender. V Konzervativní straně je ale i skupina, která je gender otázkám otevřenější.

K premiérových slovům se ostře vymezila prominentní transgender aktivistka India Willoughby, která obvinila premiéra, že svými slovy podněcuje hrozby vůči transgender lidem a vystavuje je nebezpečí. 

Psali jsme:

„Nyní máme britskou vládu a premiéra, kteří neuznávají translidi. Pokud neuznáváte existenci nějaké skupiny lidí, pak je jasné, že tato skupina lidí nemá žádná práva,“ prohlásila aktivistka. 

(böhm, iNews.co.uk, foto: repro: The Independant)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 65%
transparent.gif transparent.gif
Ne 18%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif