Na mírový summit o Ukrajině ve Švýcarsku Biden a ani Harrisová nepřijedou

zprávy

Americký prezident Biden pravděpodobně vynechá mírový summit o Ukrajině ve Švýcarsku. Viceprezidentka Kamala Harrisová a „lídři z jiných zemí také plánují summit  vynechat“. Přijede německý kancléř Olaf Scholz, kanadský premiér Justin Trudeau a možná i japonský premiér Fumio Kišida.

Na mírový summit o Ukrajině ve Švýcarsku Biden a ani Harrisová nepřijedou
Joe Biden, americký prezident
26. května 2024 - 02:20

Rozhodnutí Bidena nezúčastnit se summitu souvisí s kampaní na prezidentské volby v listopadu. Také to „odráží širší pesimismus ohledně konference,“ píše se v článku na Bloombergu.

Zdroje Bloombergu říkají, že konference nedosáhne cíle zahájit mírový proces na principech Kyjeva, ale zaměří se na úzký soubor cílů: Jaderná bezpečnost, výměna vězňů atd.

Rusko tlačí na země „globálního Jihu“, aby se od konference držely dál: Šéf Kremlu Vladimir Putin, ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov a další se setkali a svolali vůdce desítek zemí od Indie po maličké Komorské ostrovy „se zřejmým cílem zabránění účasti“ na konferenci.

Švýcarsko: Summit bez Ruska se nestane skutečnou mírovou konferencí

Ukrajinský prezident Vladimir Zelenskyj řekl, že myšlenkou švýcarského „mírového summitu“ je vypracovat společný postoj zemí ke třem klíčovým otázkám, o kterých se diskutuje, a poté informovat Rusko o výsledcích. Těmito třemi body jsou jaderná bezpečnost, bezpečnost plavby v Černém a Azovském moři, stejně jako návrat ukrajinských dětí a výměna „všechny za všechny“.

Vyplývá to z prohlášení prezidenta Vladimira Zelenského. V rozhovoru pro média řekl, že na summit budou předloženy 3 z 10 bodů mírového plánu.

Bod jedna: Jaderná energetická bezpečnost (to znamená, že zřejmě bude existovat požadavek na stažení ruských jednotek ze Záporožské JE.
Bod dva: Potravinová bezpečnost (zřejmě to znamená bezplatnou plavbu do ukrajinských přístavů a požadavek nezasahovat do nich.
Bod třetí: Výměna vězňů na principu „všichni za všechny“ a také návrat ukrajinských dětí z Ruska.

Jaký to má smysl?

Podle předběžných odhadů některé země z „globálního Jihu“ na summit přesto pošlou své delegace. Například Indie. Zároveň je nepravděpodobné, že by mnoho z nich podpořilo hlavní body „Zelenského mírové formule“ (stažení ruských jednotek na hranice z roku 1991 a zaplacení reparací).

Aby tedy konference nevypadala jako naprostý neúspěch, Ukrajina na ní vyjádří výše popsaný „malý balíček“, který obsahuje opatření, která by teoreticky mohly podpořit jak západní, tak nezápadní země. A pak je předložit Rusku jako požadavky celého světového společenství.

Je ale nepravděpodobné, že by to Rusko přimělo opustit jadernou elektrárnu v Záporoží nebo provést výměnu zajatců na principu „všechny za všechny“ (to není pro Ruskou federaci rentabilní, protože má v zajetí více ukrajinských vojáků než je Rusů v ukrajinském zajetí), ale  může to vytvořit dojem „mezinárodního tlaku“ na Moskvu. Což umožní Zelenskému vyhlásit po summitu diplomatické vítězství.

Dříve bylo oznámeno, že Ukrajina jasně chápe, že válka skončí vyjednáváním .

(rp,prvnizpravy.cz,strana,foto:arch.)


Anketa

Jste spokojeni s výsledky voleb do Evropského parlamentu?

Ano 27%
transparent.gif transparent.gif
Ne 63%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 10%
transparent.gif transparent.gif