Na Ukrajině se vyostřuje situace s odvodem do armády

zprávy

Na Zakarpatí v pondělí lidé zablokovali silnice v Mukačevském regionu kvůli masové mobilizaci v regionu. Blokují silnice na přechodech pro chodce, aby nebyl důvod trestat dopravní přestupky, informují místní média.

Na Ukrajině se vyostřuje situace s odvodem do armády
Mobilizace: Odvedenec se silně brání
26. března 2024 - 04:20

Od minulého týdne je oznámení o akci distribuováno na sociálních sítích. K protestu jsou vyzváni ti, které se nepodařilo zmobilizovat – ženy, osoby starší 60 let a vícedětné.

„Každý chápe, že probíhá válka, potřebujeme mobilizovat, bojujeme za nezávislost a za lepší život našich dětí. Ale takové teroristické, gangsterské metody mobilizace, kdy jsou lidé prostě biti a unášeni z ulic zakuklenci - to je nepřijatelné, protože se jedná o porušení všech práv a lidských svobod, které vede k nedůvěře k úřadům a vrchnímu veliteli,“ píší organizátoři.

Požadují, aby předvolání byla doručována „pouze civilizovaným a zákonným způsobem“.

Zdá se však, že tyto metody již v podmínkách personálního nedostatku nefungují. Ukrajina má „katastrofálně málo“ vojáků, píše Politico.

„Průměrný věk ukrajinských frontových vojáků je 43 let a přibývá důkazů, že se vyhýbají odvodům,“
píše se v článku.

Článek vysvětluje neochotu mobilizovat jako „pesimismus“ ohledně budoucího konfliktu: „Stále více lidí si klade otázku, zda je Ukrajina schopna porazit síly Moskvy.“


Nábor je nyní „nahodilý a do značné míry závisí na namátkových kontrolách totožnosti policií, která je v některých oblastech země ostražitější než v jiných“.

Zdroj deníku, Ukrajinec jménem Artěm, říká, že on a jeho přátelé, kteří se vyhýbají odvodům, se bojí, že zůstanou v boji měsíce nebo roky. „Jsem mladý a chci žít svůj život. A je těžké tam jít a nevědět, kdy se vrátím do normálního života. Mám kamarády, kteří se dobrovolně přihlásili na začátku války a stále bojují. Takže je to jako jednosměrná jízdenka." řekl.

Artěma může přesvědčit, aby vstoupil do armády, jen máloco. „Moje matka je zdravotní sestra a vidí zraněné a pevně mi říká, abych se od toho držel dál," říká.

Článek dodává, že ukrajinský návrh zákona o mobilizaci je problematický pro všechny složky státní správy a nikdo nechce převzít přímou odpovědnost za zpřísnění vojenských odvodů. Deník to spojuje se zpožděním tohoto vydání při projednávání v Radě.

Mezitím se v souvislosti s tímto návrhem zákona objevují zajímavé nuance, které mohou naznačovat, že minimální věk pro mobilizaci může být snížen na 18 let.

„Je tam napsáno, že pokud člověk projde základním vojenským výcvikem v 18 letech, dostane vojenskou specializaci, bude registrován, a to povede k tomu, že ho TCC bude moci mobilizovat," řekl expředseda Rady Dmitrij Razumkov.

Tedy obchází se tím pravidlo, že vojenskou službu lze povolat až od 27 let. V návrhu zákona je navrženo snížit tuto laťku na 25, ale ve skutečnosti, jak vyplývá ze slov Razumkova, bude snížena na 18. Protože i nyní může být člověk, který absolvoval vojenskou službu v armádě, povolán až do 27. let věku. Před tímto věkem nemohou být odvedeni pouze ti, kteří nesloužili v armádě. A těch je nyní většina (na Ukrajinu bylo povoláno k vojenské službě jen velmi málo a od začátku války se branná povinnost úplně zastavila).

Ale pokud je vojenská služba nahrazena základním vojenským výcvikem na 3-5 měsíců, pak po jeho absolvování můžete být okamžitě povoláni do armády. Tedy od 18 let. A to bude radikální změna situace. Navíc, jak vidíme, úřady na tuto nuanci se v návrhu zákona nezaměřily pozornost. Ale přesto se vynořil.

(rp,prvnizpravy.cz,strana,foto:arch.)



Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 66%
transparent.gif transparent.gif
Ne 18%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 16%
transparent.gif transparent.gif