Naše zbraně do posledního Ukrajince. Polsko bere zpátečku

zprávy

Polsko patří k nejvýznamnějším podporovatelům Ukrajiny, která se už přes rok a půl brání ruské invazi. Varšava a Kyjev se však ocitly ve sporu kvůli zákazu dovozu ukrajinského obilí do Polska a dodávky zbraní na Ukrajinu končí. 

Naše zbraně do posledního Ukrajince. Polsko bere zpátečku
polské zbraně pro Ukrainu
22. září 2023 - 07:20

Polsko nedodává zbraně Ukrajině v současné době, jak to bude v budoucnu, se uvidí. Rádiu Plus to řekl polský ministr pro správu státních aktiv Jacek Sasin, který reagoval na dotaz ohledně vyjádření premiéra Mateusze Morawieckého. Ten o den dříve uvedl, že jeho země už nedodává Ukrajině výzbroj, protože vybavuje svoji armádu. 

Mluvčí polské vlády Piotr Müller dále sdělil, že Varšava realizuje pouze dříve dohodnuté dodávky zbraní. Polsko patří k nejvýznamnějším podporovatelům Ukrajiny, která se už přes rok a půl brání ruské invazi. Varšava a Kyjev se však ocitly ve sporu kvůli zákazu dovozu ukrajinského obilí do Polska.


„V tuto chvíli je to tak, jak řekl premiér, v budoucnu uvidíme,“ řekl Sasin soukromé rozhlasové stanici Radio Plus podle agentury Reuters. Vyjádřil se tak den poté, co šéf polské vlády Morawiecki televizi Polsat News sdělil, že Varšava už na Ukrajinu neposílá žádné zbraně, protože nyní zbraněmi vybavuje vlastní armádu.

„Ukrajina se brání bestiálnímu ruskému útoku a já tuto situaci chápu, nicméně, jak jsem řekl, budeme naši zemi chránit. Už nedodáváme výzbroj na Ukrajinu, protože nyní vyzbrojujeme Polsko,“ citovala Morawieckého v příspěvku na sociální síti X jeho kancelář.

Psali jsme:

Jeho slova zazněla poté, co si polské ministerstvo zahraničí předvolalo ukrajinského velvyslance na protest proti výrokům prezidenta Vladimíra Zelenského po rozhodnutí Varšavy prodloužit embargo na ukrajinské obilí. Zelenskij na Valném shromáždění OSN v New Yorku „evropským přátelům“ kvůli prodloužení embarga vyčetl předstírání solidarity a nepřímé napomáhání Moskvě. 

Zatímco řada světových politiků přistoupila k pragmatickému řešení situace na Ukrajině, Česká republika ve svém "mottu": Budeme za vás bojovat až do posledního Ukrajince" pokračuje. Vláda neustále hledá další finanční prostředky a zbraně, které by Ukrajině poskytla, zatímco se málo soustředí na závažné ekonomické problémy, které trápí většinu obyvatel naší země. 

(nov, prvnizpravy.cz, foto: repro UATV)


Anketa

Souhlasíte s tím, že na světovém šampionátu v hokeji letos nestartují Rusové?

Ano 14%
transparent.gif transparent.gif
Ne 72%
transparent.gif transparent.gif
Je mi to jedno 14%
transparent.gif transparent.gif