Nečekaný zdroj: Zbraně Hamasu od Izraelské armády

zprávy

Vojenské a zpravodajské orgány Izraele dospěly k závěru, že významná část zbraní použitých Hamásem během útoků 7. října a ve válce v Gaze pochází z nečekaného zdroje: samotné izraelské armády.

Nečekaný zdroj: Zbraně Hamasu od Izraelské armády
Ilustračí foto
29. ledna 2024 - 06:30

Tuto skutečnost tvrdí pro The New York Times autoři článku Maria Abi-Habib a Sheera Frenkel. Věcný obsah článku přinášíme.

Analytici po mnoho let poukazovali na podzemní pašerácké trasy jako vysvětlení, jak Hamás zůstává silně ozbrojen navzdory izraelské vojenské blokádě Pásma Gazy. Avšak nedávné zpravodajské informace ukázaly, do jaké míry dokázal Hamás vyrobit mnoho svých raket a protitankových zbraní z tisíců munice, která neexplodovala, když Izrael vypustil bomby do Gazy, podle odborníků na zbraně a izraelských a západních zpravodajských úředníků. Hamás také vyzbrojuje své bojovníky zbraněmi ukradenými z izraelských vojenských základen.

Zpravodajské informace získané během měsíců bojů odhalily, že izraelské úřady stejně jako před 7. říjnem nesprávně odhadly záměry Hamásu, také podcenily jeho schopnost získat zbraně.

Nyní je jasné, že zbraně, které izraelské síly používaly k vynucení blokády Gazy po posledních 17 let, jsou nyní používány proti nim. Výbušniny z izraelské a americké vojenské výroby umožnily Hamásu zasypat Izrael raketami a poprvé proniknout do izraelských měst z Gazy. "Nevybuchlá munice je hlavním zdrojem výbušnin pro Hamás," řekl Michael Cardash, bývalý zástupce šéfa útvaru pro výbušniny Izraelské národní policie a konzultant izraelské policie. "Otevírají bomby z Izraele, dělostřelecké bomby z Izraele, a mnoho z nich je samozřejmě použito a přepracováno pro jejich výbušniny a rakety."

Odborníci na zbraně uvádějí, že přibližně 10 procent munice obvykle neexploduje, ale v případě Izraele by tento podíl mohl být vyšší. Izraelský arzenál zahrnuje rakety z doby války ve Vietnamu, které byly Spojenými státy a dalšími vojenskými mocnostmi již dávno vyřazeny. Míra selhání u některých těchto raket může být až 15 procent, řekl jeden izraelský zpravodajský důstojník, který, stejně jako ostatní oslovení pro tento článek, hovořil pod podmínkou anonymity při diskusi o zpravodajských záležitostech.

Ať už je to jakkoliv, roky sporadického bombardování a nedávné bombardování Gazy zanechaly v oblasti tisíce tun nevybuchlé munice, která čeká na znovupoužití. Jedna 750librová bomba, která neexploduje, se může stát stovkami raket nebo střel.

Hamás neodpověděl na žádosti o komentář. Izraelská armáda uvedla ve svém prohlášení, že je odhodlána Hamás rozbít, ale na konkrétní otázky ohledně zbraní skupiny neodpověděla.

Izraelští úředníci věděli před útoky v říjnu, že Hamás může znovu použít některé izraelské zbraně, ale rozsah toho je pro odborníky na zbraně a diplomaty překvapující.

Izraelské úřady také věděly, že jejich arzenály jsou zranitelné vůči krádežím. Vojenská zpráva z počátku minulého roku konstatovala, že z nedostatečně střežených základen byly ukradeny tisíce nábojů a stovky zbraní a granátů.

Odtud se některé z nich dostaly na Západní břeh, jiné do Gazy přes Sinaj. Zpráva se však zaměřovala na vojenskou bezpečnost. Důsledky byly téměř opomíjeny: "Svými vlastními zbraněmi zásobujeme naše nepřátele," uvádí jeden řádek zprávy, kterou viděl The New York Times.



Důsledky se staly zřejmými 7. října. Několik hodin po tom, co Hamás prorazil hranice, objevili čtyři izraelští vojáci tělo střelce Hamásu, který byl zabit před vojenskou základnou Re'im. Na granátu na jeho opasku bylo vidět hebrejské písmo, řekl jeden z vojáků, který jej poznal jako izraelský granát, nedávný model. Další bojovníci Hamásu základnu převzali a izraelští vojenští úředníci uvádějí, že některé zbraně byly uloupeny a odvezeny do Gazy.

Několik mil daleko sbírali členové izraelského forenzního týmu jednu z 5000 raket vypálených Hamásem toho dne. Při zkoumání rakety zjistili, že její vojenská výbušnina nejspíše pocházela podle izraelského zpravodajského důstojníka z nevybuchlé izraelské rakety vypálené do Gazy během předchozí války.

Útoky 7. října předvedly rozmanitý arzenál, který Hamás poskládal. Zahrnoval íránské útočné drony a severokorejské raketomety, typy zbraní, které Hamás známě pašuje do Gazy tunelem. Írán zůstává hlavním zdrojem financí a zbraní Hamásu.

Avšak jiné zbraně, jako jsou protitankové výbušniny, hlavice RPG, termobarické granáty a improvizované zařízení, byly přepracované izraelské zbraně, podle videí Hamásu a pozůstatků objevených Izraelem.

Rakety a střely vyžadují obrovské množství výbušného materiálu, který je podle úředníků nejtěžší pašovat do Gazy.

Přesto Hamás vypálil 7. října tolik raket a střel, že izraelský protiraketový systém Iron Dome nestíhal. Rakety zasáhly města, městečka a vojenské základny, čímž poskytly krytí militantům, kteří vtrhli do Izraele. Jedna raketa zasáhla vojenskou základnu, o které se věří, že skrývá část izraelského jaderného raketového programu.

Hamás dříve spoléhal na materiály jako hnojivo a práškový cukr – které jsou na jednotku hmotnosti méně silné než vojenské výbušniny – k výrobě raket. Ale od roku 2007 Izrael zavedl přísnou blokádu, omezující dovoz zboží, včetně elektroniky a počítačového vybavení, které by mohlo být použito k výrobě zbraní.

Tato blokáda a zákrok proti pašeráckým tunelům vedoucím do Gazy a z ní ven donutil Hamás stát se kreativním.

Jeho schopnosti výroby jsou nyní dostatečně sofistikované na to, aby rozřezali hlavice bomb vážící až 2000 liber, aby získali výbušniny a přepracovali je.

"V Gaze mají vojenský průmysl. Některé části jsou nad zemí, některé pod zemí, a jsou schopni vyrobit mnoho toho, co potřebují," řekl Eyal Hulata, který sloužil jako izraelský národní bezpečnostní poradce a šéf Národní bezpečnostní rady, než odstoupil na začátku minulého roku.

Jeden západní vojenský úředník uvedl, že většina výbušnin, které Hamás používá ve válce s Izraelem, byla zřejmě vyrobena z nevybuchlé izraelské munice. Jako příklad uvedl výbušnou past, která v prosinci zabila deset izraelských vojáků.

Vojenské křídlo Hamásu, Brigády Izz ad-Din al-Kassam ukázalo svoje výrobní schopnostmi. Po válce s Izraelem v roce 2014 založilo inženýrské týmy, které sbíraly nevybuchlou munici, jako jsou střely z houfnic a americké bomby MK-84.

Tyto týmy spolupracují s policejními jednotkami pro likvidaci výbušnin, což lidem umožňuje bezpečně se vrátit do svých domovů. Zároveň pomáhají Hamásu připravit se na další válku.

Psali jsme:

„Naší strategií bylo přetvořit tyto kusy, změnit tuto krizi v příležitost,“ řekl velitel Brigád Izz ad-Din al-Kassam Al Jazeera v roce 2020.

Schopnost Hamásu vyrábět zbraně z nevybuchlé izraelské munice představuje pro Izrael nejen vojenský, ale i morální problém. Tento nečekaný zvrat v ozbrojeném konfliktu ukazuje, jak se významně může obrátit situace, když se vojenské zásoby nepřítele stanou zdrojem pro jeho vlastní zbrojní arzenál.

Tento vývoj podtrhuje složitost a nepředvídatelnost dlouhodobého konfliktu v regionu, kde historické napětí a současné geopolitické dynamiky neustále tvarují a přetvářejí situaci na bojišti.

Mediální křídlo Brigád Izz ad-Din al-Kassam v posledních letech zveřejňuje videa, která přesně ukazují, co dělají: řežou do hlavic, vybírají výbušný materiál – obvykle prášek – a přetavují ho pro opětovné použití.

V roce 2019 objevili komandos Qassam stovky munice na dvou britských vojenských lodích z období první světové války, které se potopily u pobřeží Gazy před stoletím. Tento objev, jak se Qassam chlubil, mu umožnil vyrobit stovky nových raket.

Na začátku současné války ukázalo video Qassam militánty, jak montují rakety Yassin 105 v podzemním výrobním zařízení.

„Nejdůležitějším způsobem, jak Hamás získává zbraně, je domácí výroba,“ řekl Ahmed Fouad Alkhatib, analytik politiky na Středním východě, který vyrůstal v Gaze. „Stačí trocha chemie a můžete vyrobit téměř cokoli, co chcete.“

Izrael omezuje hromadný dovoz stavebních materiálů, které mohou být použity k výrobě raket a dalších zbraní. Ale každé nové kolo bojů zanechává za sebou čtvrti sutin, z nichž militanti mohou získat potrubí, beton a další cenný materiál, řekl pan Alkhatib.

Hamás nemůže vyrobit všechno. Některé věci je snazší koupit na černém trhu a pašovat do Gazy. Sinaj, málo obydlená pouštní oblast mezi Izraelem, Egyptem a pásmem Gazy, zůstává centrem pašeráctví zbraní. Zbraně z konfliktů v Libyi, Eritreji a Afghánistánu byly objeveny v Sinaji podle posouzení izraelské zpravodajské služby.

Psali jsme:

Podle dvou izraelských zpravodajských úředníků bylo před 7. říjnem stále v provozu nejméně tucet malých tunelů mezi Gazou a Egyptem. Mluvčí egyptské vlády uvedl, že jejich vojenské síly udělaly svou část práce na uzavření tunelů na jejich straně hranice. „Mnoho zbraní, které jsou v současné době v pásmu Gazy, je výsledkem pašování z Izraele,“ řekl mluvčí v e-mailu.

Ale obležené ulice samotné Gazy jsou stále častějším zdrojem zbraní.

Izrael odhaduje, že od 7. října provedl na Gazu nejméně 22 000 úderů. Každý z nich často zahrnuje několik výstřelů, což znamená, že bylo pravděpodobně vypuštěno nebo vystřeleno desítky tisíc munice – a tisíce z nich neexplodovaly.

„Dělostřelecké granáty, ruční granáty, další munice – po této válce zůstane desetitisíce nevybuchlé munice,“ řekl Charles Birch, šéf Úřadu OSN pro činnosti v oblasti min ve Gaze. Tyto "jsou jako bezplatný dar pro Hamás."

Zvýšený počet nevybuchlé munice v Gaze představuje nejen zdroj pro Hamás, ale také značný bezpečnostní a humanitární problém. Nevybuchlá munice představuje trvalé nebezpečí pro obyvatele Gazy, zejména děti, které mohou být přitahovány k záhadným předmětům ležícím v sutinách.

Tento problém zdůrazňuje složitost a morální dilemata dlouhodobého konfliktu. Izrael se snaží potlačit schopnosti Hamásu vyrábět a získávat zbraně, ale paradoxně se jeho vlastní munice stává klíčovým zdrojem pro nepřátelské bojové operace.

Zatímco izraelské úřady a mezinárodní organizace pracují na odstranění nebezpečí nevybuchlé munice, výzva, jak zabránit jejímu využití Hamásem, zůstává. Válka v Gaze tak představuje nejen boj o teritoriální kontrolu nebo politické vítězství, ale také technologický a zpravodajský závod, ve kterém každá strana hledá způsoby, jak překonat zdroje a schopnosti druhé.

Dlouhodobý konflikt v regionu tak pokračuje s neustálými změnami a výzvami, které se objevují s každým novým kolem bojů, a zdůrazňuje komplexitu situace, která nemá jednoduché řešení. Bezpečnostní, humanitární a morální otázky, které tento konflikt přináší, jsou pro všechny strany obtížné a vyžadují neustálou pozornost a inovativní přístupy k jejich řešení.

(jk, nytimes.com, screen: IDF)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 65%
transparent.gif transparent.gif
Ne 18%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif