Největší šanci na premiérský post Robert Fico

zprávy

Největší šanci stát se ministerským předsedou po nadcházejících předčasných parlamentních volbách na Slovensku dávají místní sázkové kanceláře i průzkumy bývalému trojnásobnému premiérovi Robertovi Ficovi. 

Největší šanci na premiérský post Robert Fico
Robert Fico (SMER-SD)
23. září 2023 - 03:20

Vyplývá to z vypsaných sázek i z řady nedávno publikovaných průzkumů. Robert Fico je předsedou nejpopulárnější strany Směr-sociální demokracie (SMER-SD).

Například sázková kancelář Tipsport SK má kurz 2,1:1 na to, že Fico bude první premiér po volbách, který získá důvěru parlamentu. Fortuna na tuto možnost vypsala kurz 2,15:1. Dalším politikům dávají bookmakeři nižší šanci, že budou stát v čele kabinetu. Například jmenování Michala Šimečky premiérem by tipujícím, kteří vsadí na tuto možnost, vyneslo zhruba tři eura za každé vsazené euro. Šimečka je předsedou neparlamentního proevropského hnutí Progresivní Slovensko, které je v zemi podle průzkumů druhou nejpopulárnější politickou formací.

Největší preference naměřil Směru-SD i nejnovější průzkum agentury Ipsos, který zadal list Pravda. Z průzkumu ale také vyplynulo, že vytvoření kabinetu s většinou ve sněmovně by mohlo být komplikované. Směr-SD by s nacionalistickou Slovenskou národní stranou (SNS) a hnutím Republika, které spojuje odmítavý postoj k vojenské pomoci Ukrajině a k protiruským sankcím, obsadily ve 150členné sněmovně 61 křesel. Spolu s třetí nejpopulárnější stranou Hlas-sociální demokracie (Hlas-SD) někdejšího premiéra Petera Pellegriniho, který v roce 2020 odešel ze Směru-SD, by zmíněné strany měly potřebnou většinu. Hlas-SD ovšem odmítá povolební spolupráci s Republikou; do tohoto hnutí dříve přestoupili někteří představitelé krajně pravicové strany Kotlebovci-Lidová strana Naše Slovensko, která se podle sondáží do sněmovny už nedostane.


Smer-SD jako favorita potvrzuje i průzkum společnosti SANEP pro televizi TA3 ve spolupráci s deníkem Pravda, podle kterého se preference Smeru pohybují okolo 22 procent, zatímco druhé Progresivní Slovensko zaostává a jejich preference se pohybují okolo sedmnácti procent. 

Analytici už dříve uvedli, že klíčem k sestavení nové vlády bude patrně postoj Hlasu-SD v čele s předsedou Petrem Pellegrinim a to, které strany se i s ohledem na značný počet ještě nerozhodnutých voličů nakonec dostanou do sněmovny. Některé z nich se totiž v průzkumech pohybují kolem volebního prahu. Samostatně kandidující strany musejí dostat ve volbách alespoň pět procent hlasů, aby získaly křesla ve sněmovně. Pro koalici nyní nejsilnějšího parlamentního hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO)/Křesťanská unie/Za lidi platí sedmiprocentní limit. Koalice kolem OLaNO tuto hranici v průzkumu společnosti Ipsos překročila, v průzkumu společnosti SANEP a dalších agentur ji naopak nezdolala.

Psali jsme:

Zajímavé také je, jakou podporu získal Robert Fico a jeho strana SMER od našich dvou exprezidentů. Miloš Zeman dal jasně najevo, koho podporuje v předčasných parlamentních volbách na Slovensku. Stejně jako jeho předchůdce Václav Klaus přeje úspěch slovenskému expremiérovi Robertu Ficovi a jeho straně Smer-SD. Bývalá hlava státu to uvedla ve videu, které zveřejnila Ficova partaj. Kromě toho Zeman přislíbil, že Fica na Slovensko přijede podpořit osobně.

(böhm, prvnizpravy.cz, foto: red.)


Anketa

Souhlasíte s tím, že na světovém šampionátu v hokeji letos nestartují Rusové?

Ano 14%
transparent.gif transparent.gif
Ne 72%
transparent.gif transparent.gif
Je mi to jedno 14%
transparent.gif transparent.gif