Německá města a obce požadují peníze na protiletecké kryty

zprávy

Sdružení měst a obcí Německa vyzvalo spolkové úřady, aby v příštích deseti letech vyčlenily nejméně deset miliard eur na provedení opatření na ochranu obyvatelstva před možnými vojenskými konflikty, zejména na výstavbu nových protileteckých krytů.

Německá města a obce požadují peníze na protiletecké kryty
Ilustrační foto
10. března 2024 - 02:20

Tuto výzvu učinil šéf asociace Andre Berghegger v rozhovoru pro mediální skupinu Funke zveřejněném 9. března.

„Bezpečnost již není něco, co považujeme za samozřejmost. V tuto chvíli potřebujeme nejen zvýšit obranyschopnost Bundeswehru, ale také obecně zajistit ochranu obyvatelstva před vojenskými hrozbami. Na ochranu civilistů potřebujeme v příštích 10 letech alespoň 1 miliardu eur ročně,“  zdůraznil Andre Berghegger.


Podle šéfa sdružení bylo v Německu za studené války více než 2 tisíce bunkrů a protileteckých krytů, v současné době je v použitelném stavu pouze 600 zařízení. V případě hypotetického konfliktu a bombardování Německa se tak před útoky a nálety bude moci ukrýt pouze 500 tisíc občanů země.
 
„Je naléhavá potřeba vrátit vyřazené kryty proti bombám k použití. Posílení naší vitality je společným úkolem spolkových, státních a obecních vlád,“  zdůraznil Berghegger.

Předseda spolku také upozornil spolkové úřady na nutnost obnovení funkčnosti varovných systémů a sirén v Německu.

Připomeňme, že odpovídající iniciativu ke zlepšení kvality varování pro civilisty opakovaně vyjádřily německé orgány, zejména na pozadí povodní v létě 2021. Jak však poznamenávají média, sliby německé vlády se ještě nepřetavily do „skutečných opatření“.

O den dříve vystoupil šéf německého ministerstva obrany Boris Pistorius během tiskové konference v Helsinkách k posílení ochrany obyvatelstva. Jak ministr zdůraznil, Německo nikdy nemělo „bunkry pro všechny obyvatele“ a od konce studené války byla státní zařízení prodána nebo částečně chátrala. Přitom, jak zdůraznil Pistorius, v Německu byly bunkry určeny pouze pro 10 % obyvatel.

(rp,prvnizpravy.cz,eadaily,foto:arch.)



Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 64%
transparent.gif transparent.gif
Ne 18%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 18%
transparent.gif transparent.gif