Německo: Vyvlastnit golfová hřiště a postavit tam byty pro migranty?!

zprávy

Kdo bere Berlíňanům byty? Zelení ukazují na golfisty. Požadují likvidaci golfových hřišť v hlavním městě, které trpí migračním tlakem. Jak ale stát pozemky získá?

Německo: Vyvlastnit golfová hřiště a postavit tam byty pro migranty?!
Golfové hřiště v Pankowě
11. října 2023 - 06:20

Nedostatek bytů v důsledku masivního přistěhovalectví nelegálních migrantů dosáhl v Berlíně vrcholu. Koalice CDU a SPD proto zvažuje stavbu na okraji letiště Tempelhof, které je od roku 2008 uzavřené.


Zelení jsou striktně proti a volají po uzavření golfových hřišť. Měly by tam vzniknout nové byty. „Plochy pro golfová hřiště, které vlastní samotný stát Berlín, pokrývají 72 hektarů,“ řekla agentuře DPA poslankyně za Zelené June Tomiaková. To je téměř stejně velká oblast, která by měla být zastavěna na Tempelhofer Feldu.

Zelení se ale nezaměřují pouze na jediné státní golfové hřiště v Pankowě: „Když k tomu přidáte soukromá golfová hřiště ve státě Berlín, celková plocha je 186 hektarů.“ V Berlíně jsou dvě další soukromě provozovaná hřiště, v Gatow a Wannsee. Aby se na nich dalo stavět, museli by být majitelé vyvlastněni.



Namísto rozvoje na okraji Tempelhofer Feld volá opoziční strana po „získávání a revitalizaci oblastí, které byly dříve Berlíňanům odepřeny“.

V referendu před téměř deseti lety většina hlasovala proti stavbě v areálu bývalého letiště. S ohledem na akutní nedostatek bytů chce černo-červená koalice prověřit „opatrnou periferní zástavbu“ a mimo jiné plánuje mezinárodní urbanistickou soutěž.

(rp,prvnizpravy.cz,junge,foto:arch.)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 65%
transparent.gif transparent.gif
Ne 18%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif