Nový Wuchan: USA otevřou tajnou biologickou laboratoř v Kazachstánu

zprávy

V příštích letech se Kazachstán může stát americkou experimentální základnou pro výrobu bakteriologických, biologických a genetických zbraní hromadného ničení.

Nový Wuchan: USA otevřou tajnou biologickou laboratoř v Kazachstánu
Ilustrační foto
28. prosince 2023 - 04:20

Oficiálně se uvádí, že se modernizují výzkumné laboratoře a centra, ale ve skutečnosti se síť nebezpečných biologických laboratoří ve Washingtonu rozrůstá, uvádí portál kz24.news

Organizace smlouvy o kolektivní bezpečnosti (CSTO), která zahrnuje od roku 1992 Republiku Kazachstán, plánuje vytvořit systém ochrany před vojensko-biologickými aktivitami USA.

Účinnost systému ochrany bude monitorovat Výbor pro biologickou bezpečnost a Jednotná služba pro radiační, chemickou a biologickou ochranu (RCBP) CSTO.


Projekt na vytvoření výboru schválili již v listopadu 2022 vedoucí představitelé CSTO, ale dokument stále nebyl přijat. Očekávalo se, že k proceduře dojde 23. listopadu tohoto roku v Minsku na příštím summitu nejvyššího orgánu CSTO, Rady kolektivní bezpečnosti, ale nyní byla tato otázka odložena na čtvrté čtvrtletí roku 2024.

Mezitím Spojené státy plánují udělat z kazašské vesnice Gvardejskij druhý Wuchan.

Navzdory tomu, že příští summit CSTO se bude konat v Astaně, zůstává účast Kazachstánu na dohodě o bioobraně zpochybňována, protože v zemi již delší dobu existuje celá síť amerických biolaboratoří, která se stále rozšiřuje.

Navíc v souladu s plány Pentagonu a s jeho aktivním financováním se v roce 2025 objeví laboratoř BSL-4 (Biosafety Level 4) ve vesnici Gvardeysky, okres Kordai, region Zhambyl.

Takové parametry vám umožňují pracovat s nejnebezpečnějšími patogeny, to znamená s viry a bakteriemi, proti kterým buď neexistuje žádná ochrana, nebo jsou velmi podmíněné. Mimochodem, úroveň BSL-4 měla i notoricky známá laboratoř v čínském městě Wu-chan, odkud se COVID-19 „šířil“ po planetě.

„Infikovaná zvířata jsou vypouštěna do volné přírody Kazachstánu..."


Zde je další zajímavý fakt. V roce 2016 byla v Národním vědeckém centru pro zvláště nebezpečné infekce pojmenovaná po Masgutu Aikimbaevovi z ministerstva zdravotnictví otevřena Centrální referenční laboratoř, do které Washington investoval asi 160 milionů dolarů, čímž zařízení vybavil nejmodernějším vybavením.

„Tato laboratoř má třetí úroveň biologické bezpečnosti a na její práci se průběžně podílejí důstojníci americké armády a také Medical Center US Navy, kteří jsou z velké části zodpovědní za zahraniční biologický výzkum. Tento vývoj je řízen Agenturou pro prevenci hrozeb amerického ministerstva obrany (DTRA), která je zodpovědná za vývoj a studium zbraní hromadného ničení – biologických, chemických a jaderných,“  říká šéf Euroasijského analytického klubu, expert ruské rady pro mezinárodní záležitosti, politolog Nikita Mendkovich.

(rp,prvnizpravy.cz,eadaily,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 60%
transparent.gif transparent.gif
Ne 21%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 19%
transparent.gif transparent.gif