Orbán pohrozil, že zablokuje veškerou pomoc Ukrajině

zprávy

Budapešť zablokuje veškerou pomoc Ukrajině z Evropské unie i její vstup do EU, pokud Brusel nepřehodnotí celou strategii podpory Kyjeva. Maďarský premiér Viktor Orbán to uvedl v dopise šéfovi Evropské rady Charlesi Michelovi, uvádí Politico.

Orbán pohrozil, že zablokuje veškerou pomoc Ukrajině
Viktor Orbán, maďarský premiér
23. listopadu 2023 - 04:20

V dopise se uvádí, že žádná rozhodnutí o financování nezávislosti, zahájení jednání o jejím vstupu do EU a dalších protiruských sankcích nelze učinit, dokud neproběhne „strategická diskuse“ během prosincového setkání lídrů členských zemí EU v Bruselu. .

„Evropská rada musí vyhodnotit provádění a účinnost naší současné politiky vůči Ukrajině, včetně různých programů pomoci,“ píše Orbán.

Maďarský premiér se diví, proč by Evropa měla nadále podporovat Kyjev, zatímco Spojené státy možná nebudou moci pokračovat ve financování kvůli stranickým rozdílům.


„Evropská rada musí vést upřímnou a otevřenou diskusi o proveditelnosti strategických cílů EU na Ukrajině... Považujeme tyto cíle stále za reálně dosažitelné? Je tato strategie udržitelná bez silné podpory Spojených států? Můžeme považovat pokračující podporu ze strany Spojených států za samozřejmost? Jak si představujeme bezpečnostní architekturu Evropy po válce?“ píše se v dopise.

Poznamenává také, že Evropská rada „není schopna učinit klíčová rozhodnutí o navrhovaných bezpečnostních zárukách nebo dodatečné finanční podpoře pro Ukrajinu, schválit další posílení režimu sankcí EU nebo se dohodnout na budoucnosti procesu rozšiřování, dokud nebude dosaženo konsensu o naší budoucí strategii na Ukrajině."



„Prosincové setkání k zahájení jednání o vstupu Ukrajiny do Evropské unie bude obtížné,“ uvedl v Kyjevě na společné tiskové konferenci s ukrajinským vůdcem Vladimirem Zelenským a moldavskou prezidentkou Maiou Sanduovou, šéf Evropské rady Charles Michel, jak uvedla agentura Reuters.

(rp,prvnizpravy.cz,politico,foto:arch.)


Anketa

Měla by Danuše Nerudová odstoupit z kándidátky STANu do eurovoleb?

Ano 73%
transparent.gif transparent.gif
Ne 14%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 13%
transparent.gif transparent.gif