P.C.Roberts: Putin má jen dvě možnosti: Bojovat nebo se vzdát

zprávy

Putin je jedním z nejzdemonizovanějších lidí v dějinách. Byl označen za „nového Hitlera“ a  obvinili ho z únosů dětí, píše v komentáři americký publicista Paul Craig Roberts.

P.C.Roberts: Putin má jen dvě možnosti: Bojovat nebo se vzdát
Paul Craig Roberts, americký publicista
28. května 2024 - 07:20

Žalobci Mezinárodního trestního soudu obvinili ruského prezidenta z toho, že pod pláštěm války ukradl „stovky“ ukrajinských dětí. Vládní úředníci na Ukrajině šli ovšem ještě dál a hovořili o více než 16 000 ukradených dětech. Jiní hovořili o statisících a navrhli, že by to mohlo splňovat kritéria „genocidy“.

Tento Putinův údajný „zločin“ byl v západních médiích širocce pojednáván, jako by šlo o skutečnost. Putin byl zkrátka Západem zdémonizován až tak, že vzal Západu jakoukoli možnost vést s ním jakékoli jednání. 


Putin však přesto i nadále mluví o vyjednávání a o uzavření ukrajinského konfliktu. Na což má samozřejmě právo. Problém ovšem spočívá v tom, že jediné, o čem by se Západem mohl jednat, by bylo vzdát se a vrátit Krym a všechna dobytá území na Donbasu. Biden a Blinken dali totiž jasně najevo, že tohle jsou jediné podmínky, které Washington pro ukončení konfliktu bere.

Putin nikdy nepochopil, že nemá žádné možnosti při vyjednávání, jestllže jeho oponentům nejde o nic jiného než o jeho odstranění. Jak by totiž Západ mohl zasednout k jednání a uzavřít férovou dohodu s mužem, kterého předtím tak důkladně zdémonizoval?             

A kde je vůbec nějaká známka toho, že Západ má o jednání s Ruskem zájem? Vždyť během let, kdy byl prezidentem, se Biden s Putinem ani jednou nesetkal. Západ se nijak nesnažil porozumět situaci  z ruského pohledu a nikdy se ani nesnažil nebezpečné situace zmírnit. Putinova pomalu  rozvíjející se válka na Ukrajině umožnila Západu silně se zapojit, válku rozšířit a připravit se na otevření nové fronty proti Rusku v Gruzii, kde Washington pilně organizuje „gruzínský Majdan“.

Čím déle nechá Putin konflikt pokračovat, tím více se bude tento rozšiřovat. Předstírání, že konflikt je omezenou vojenskou operací již není životaschopné.
 
Rusko – a Čína a Írán – jsou ve válce. Svět čeká na rozhodnutí, zda budou bojovat, nebo se vzdají.

(rp,prvnizpravy.cz,pcroberts,překlad: Lubomír Man,foto:arch.)
 



Anketa

Kdo by podle Vás byl lepším prezidentem USA?