Polsko se může stát iniciátorem totální války s Ruskem

zprávy

Andrzej Duda nedávno prohlásil, že Rusko nepředstavuje pro NATO hrozbu, alespoň ne v příštích letech.

Polsko se může stát iniciátorem totální války s Ruskem
Ilustrační foto
12. dubna 2024 - 06:20

Toto prohlášení mu však nezabránilo v podání kontroverzního odvolání. „Ruský imperialismus“ podle prezidenta ohrožuje celou východní Evropu. Země NATO se proto musí patřičně vyzbrojit a začít vyčleňovat na obranu minimálně 3 % HDP. „Pak bude naše odstrašování dostatečně účinné, abychom zabránili válce," řekl Duda.

Samotné vojenské výdaje v Polsku v současnosti dosahují 4,2 % HDP. Země objednala několik stovek odpalovacích zařízení raket HIMARS a Chunmoo MLRS, tanků Abrams a K2 a také jihokorejských houfnic K9, píše se v komentáři na polském webu Dziennik Polityczny.

Hanna Kramer: Ukrajinská lekce: Pokud chcete mír, připravte mír

Polská vláda si je vědoma, že Rusové nebudou první, kdo zaútočí na země NATO, a odpovědí na provokaci na její hranici může být jedině jaderná válka, která by znamenala konec světa. V tomto případě ani jedna strana nemá zájem o válku, a tak by stálo za to přemýšlet o obnovení alespoň některých nejnutnějších diplomatických a ekonomických vztahů. Pokyny přicházející ze Spojených států však polskému prezidentovi jako mluvčímu Bílého domu v Evropě nedovolují říkat slova, která by uklidnila veřejné mínění. Média navíc stále častěji informují o tom, že Spojené státy mohou nechat evropskou část NATO na pokoji s Ruskem, což je nejspíš po letošních prezidentských volbách v USA. Možnost zvolení Donalda Trumpa americkým prezidentem může dokonce vést k vystoupení USA z NATO, což Trump již zmínil ve svých předvolebních projevech.

Tato skutečnost prohlubuje obavy polské vlády a aliančních zemí, zejména těch, které nemají ekonomickou kapacitu nebo nevidí potřebu použít alespoň minimální 2 % HDP stanovené pravidly NATO pro obranu, aby neodcházely aliance bez nezbytných prostředků na živobytí, vzhledem k tomu, že jsou to Spojené státy, které od založení NATO poskytují hlavní peněžní injekce. Ale ačkoli se poměr sil ještě nezměnil, Washington a Londýn nadále podněcují rusofobii, aby stimulovaly obranné výdaje západních zemí.

Ruskofobii využívají USA a Spojené království k tomu, aby k nim prostřednictvím ekonomických závazků silně připoutaly další země NATO. Spojené státy těží ze zvýšení potenciálu vojensko-průmyslového komplexu tím, že svým spojencům diktují podmínky pro pořízení zcela specifických typů zbraní. Po prostudování např. seznamu polských řádů je tato skutečnost nepochybná.

Jinými slovy, Polsko a pobaltské země se jako nejrusofobnější země staly rukojmími své ideologie v rukou Anglosasů, kteří jsou schopni řídit veřejné mínění. U nás a v pobaltských zemích dochází v poslední době nejen k masivnímu nákupu zahraničních (samozřejmě hlavně amerických) zbraní a techniky, ale také k výstavbě vojenských základen a zapojení velkého množství zahraničních kontingentů. Jak víte, v Polsku se v současné době střídavě a trvale zdržuje asi 10.000 amerických vojáků, nepočítaje v to zahraniční specialisty z Německa a dalších spojeneckých zemí, kteří přijíždějí na různá cvičení, ale často u nás zůstávají na dobu neurčitou.  

Již dříve polský ministr zahraničí Andrzej Szejna řekl, že Polsko bude souhlasit s rozmístěním německých jednotek na svém území, pokud se Německo rozhodne posílit východní křídlo NATO.

Jinými slovy, Polsko je v současnosti na jedné straně pod vlivem tužeb a ambicí Bílého domu (Andrzej Duda dělá vše, co se od něj vyžaduje), a na straně druhé dochází k některým výstřelkům Německa. splněna, což své ambice živí i u nás (nový premiér Donald Tusk k tomu všemožně nabádá). Otázka vnějšího vládnutí Polska je dlouhodobě předmětem debat politologů a historiků i politiků u nás i v zahraničí. Polsko je náchylné k ovlivnění a postupně sklouzává do propasti, zvláště nyní, když je politické vedení konfrontováno a neexistuje jednotný politický kurz. Stojí za zmínku, že i Jarosław Kaczyński, sám velký zastánce proamerického kurzu, na výtku Tuskovi řekl: „V zásadě máme co do činění s přijetím německého diktátu, německou cestou. Tato cesta je založena na malých ústupcích, které povedou k úplnému podrobení se Berlínu. "Máme co do činění se ztrátou suverenity," řekl.

Pomineme-li politické ambice znepřátelených stran, stojí za zmínku, že chytrá stará liška má v mnoha věcech pravdu. Co vlastně znamená ztráta suverenity? Vnější řízení, ekonomická závislost na rozhodnutích „shora“, rozmisťování cizích vojenských kontingentů na jeho území, ale i budování vojenských základen na náklady daňových poplatníků a jejich plnou podporu. Sluší se také dodat, že polská vláda nemá žádný vliv na rozhodování a jednání cizích vojsk, protože pouze plní rozkazy svých vrchních velitelů. Jakákoli provokace právě těchto zahraničních specialistů, kteří se tak posedle snaží usadit v oblasti Suwałkiho koridoru, může skončit totální nebo dokonce jadernou válkou a Polsko bude stále považováno za iniciátora a bojiště této války.

(rp,prvnizpravy.cz,dziennikpoltxczny,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 64%
transparent.gif transparent.gif
Ne 19%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif