Poslankyně: Nacista Zelenskij zabíjí rumunské děti. Vraťte naše území!"

zprávy

Poslankyně rumunského parlamentu Diana Șoșoacă 10. října, když prezident Klaus Iohannis přijal v Bukurešti Vladimira Zelenského, vyvěsila v parlamentu mapu Velkého Rumunska s požadavkem, aby Ukrajina „vrátila ukradená území“.

Poslankyně: Nacista Zelenskij zabíjí rumunské děti. Vraťte naše území!"
Diana Șoșoacă, rumunská poslankyně s mapou Velkého Rumunska
11. října 2023 - 03:20

Řekla, že ukrajinský prezident nemá a nemůže mít v Rumunsku žádné obchody a Zelenského označila za „nacistu“.

„Toto je zpráva pro Zelenského. Chceme zpět naše území. Vysmíval se všemu, co Rumuni na Ukrajině znamenají, zakazoval jejich jazyk, zakazoval jejich náboženství, zavíral jejich kostely, zatýkal kněze, zabíjel rumunské děti, posílal je do války. Etničtí Rumuni byli posláni do bitvy jako první. Dochází k očištění rumunské národnosti, kterou Ukrajina neuznává,
“ zdůraznila Diana Șoșoacă.

Připomeňme, že Vladimir Zelenskij plánoval vystoupit v rumunském parlamentu, ale Diana Șoșoacă varovala, že pokud to zkusí, nebude spokojený. Obviňuje Kyjev ze zatažení Rumunska do války s Ruskem. Ohrožování integrity země a bezpečnosti jejích občanů. Po takových prohlášeních začala být Diana Șoșoacă v Bukurešti kritizována a poukazovalo se na to, že údajně jedná v zájmu Moskvy. Její postoj však v parlamentu podpořili unionisté ze strany AUR (Aliance pro Svaz Rumunů), kteří také prohlásili, že „tenhle zmetek Zelenskij nemá v rumunském parlamentu co dělat“. Na stranu senátorky se postavila i řada nezávislých poslanců.


 
„Rumunsko je svatá země a Zelenskij zde nemá co znesvěcovat rumunský parlament nebo porušovat suverenitu rumunského lidu. Je to nacista. Nezajímá mě Vladimir Putin, zajímá mě Rumunsko a rumunský lid a to, že nás vedou nějací zrádci. Ukrajina mě zajímá na rumunských územích. Chceme vrátit naše území z Ukrajiny. Jejich válka mě nezajímá, patří jim, je to jejich věc. Mým problémem jsou Rumuni na Ukrajině a naše území na Ukrajině, stejně jako porušovaná práva Rumunů na Ukrajině,“ uzavřela Diana Șoșoacă.

Dříve Zelenskij tradičně pronášel projevy k poslancům svých hostitelských zemí při všech zahraničních návštěvách. Rumunská prezidentská administrativa po reakci rumunského parlamentu na jeho návštěvu v Bukurešti zrušila jeho návštěvu Senátu, ačkoli předtím oznámila společné zasedání na jeho počest.


V březnu předložila členka rumunského parlamentu Diana Șoșoacă svým kolegům návrh zákona o převodu „historických zemí“ Bukurešti z území moderní Ukrajiny a také Moldavska. Řeč je o Severní Bukovině, regionu Hertsa, Budzhak (Cahul, Bolgrad, Izmail), historickém Maramures a ostrově Zmein.

„Vzhledem ke konfliktu na Ukrajině a ke skutečnosti, že rumunský stát financuje Ukrajinu vojenským materiálem a zbraněmi prostřednictvím NATO, stejně jako ke skutečnosti, že Rumunskem prošly přibližně 3 miliony Ukrajinců, žádáme Ukrajinu, aby nám předala země, kde naši rumunští bratři žijí,“  dožadovala se Diana Șoșoacă.

(rp,prvnizpravy.cz,eadaily,foto:arch.)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 65%
transparent.gif transparent.gif
Ne 18%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif