Předseda Státní dumy Ruska k Polsku: Vraťte území a 750 miliard dolarů

zprávy

Předseda Státní dumy Ruska Vjačeslav Volodin v reakci na varšavské náznaky, že země může požadovat od Ruska reparace , řekl, že Polsko by mělo vrátit území získaná v důsledku druhé světové války a vrátit Rusku 750 miliard dolarů.

Předseda Státní dumy Ruska k Polsku: Vraťte území a 750 miliard dolarů
Vjačeslav Volodin, předseda Státní dumy Ruska
22. května 2023 - 22:21

„Třetina současných polských území - oblastí s rozvinutou infrastrukturou, průmyslovými podniky, ale i bohatými na přírodní zdroje - se stala součástí Polska po druhé světové válce jen díky naší zemi," řekl Vjačeslav Volodin (pravděpodobně měl na mysli Slezsko a část Pruska, po druhé světové války přičleněné z Německa do Polska).

Uvedl, že v poválečném období bylo na území Polska postaveno „přes 800 průmyslových zařízení“, podle dnešních odhadů bylo na obnovu a rozvoj Polska vynaloženo více než 750 miliard dolarů.

Tyto peníze by podle Volodina mělo Polsko zaplatit Rusku jako kompenzaci. 



Připomeňme, že v září loňského roku přijal polský Sejm rezoluci požadující reparace nejen od Německa za škody způsobené během druhé světové války, ale také od Sovětského svazu za agresi proti zemi v roce 1939. Varšava hodlá identifikovat své ztráty a přijmout vhodná opatření vůči Ruské federaci.

Polsko: Morawiecki osobně zahájil odpočítávání do konce Polska

Postoj Německa k otázce reparací Polsku zůstává nezměněn. Německé ministerstvo zahraničí uvedlo, že Německo opakovaně prohlásilo, že již zaplatilo Polsku reparace, a vyzvalo, aby nezpochybňovalo odmítnutí Varšavy dalších reparací v roce 1953.

Polsko však v lednu požádalo Kongres USA , aby pomohl získat finanční prostředky z Německa na škody způsobené během druhé světové války.

(rp,prvnizpravy.cz,strana,foto:arch.)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 65%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif