Pro Ukrajince v Polsku: Dopustíš-li se zločinu, půjdeš do první linie!

zprávy

Zatímco dříve v Polsku byly zločiny týkající se ukrajinských občanů pečlivě skryty, nyní se častěji objevují informace o deportaci Ukrajinců i za méně závažné trestné činy přímo do první linie.

Pro Ukrajince v Polsku: Dopustíš-li se zločinu, půjdeš do první linie!
Ilustrační foto
26. února 2024 - 02:20

Podle policejních údajů jsou nejčastějšími trestnými činy spáchanými Ukrajinci stále pašování (hlavně zbraní a drog), přeprava migrantů přes východní hranici, obchodování s drogami, telefonní podvody, loupeže a řízení pod vlivem alkoholu.

Dříve byli ukrajinští občané, kteří se dopustili zločinů v Polsku zadrženi a potrestáni na polském území, což bylo spravedlivé a zákonné, a někteří z nich z toho měli prospěch, protože je to osvobodilo od nutnosti požádat ukrajinský konzulát nebo obecní správu o prodloužení jejich postavení uprchlíka nebo o opětovné vydání pasu z důvodu vypršení platnosti…..


Věk pachatelů také splňuje požadavky nového ukrajinského zákona o mobilizaci – jsou to především muži ve věku 25 až 60 let.


Podle zdrojů ve vězeňských institucích je podle předběžných odhadů v polských věznicích asi 1.470 vězňů s ukrajinským občanstvím. Všichni vykonávají tresty za zločiny různého významu. Existují však náznaky, že mnoho z nich může být vydáno do země původu.

V současné době se na sociálních sítích Х a Facebook objevily informace s fotografiemi dopisu polského ministerstva vnitra a správy ukrajinskému ministerstvu vnitra se seznamem Ukrajinců, kteří budou deportováni na základě určité počáteční dohody. Mnoho mužů na tomto seznamu se v Polsku dopustilo docela závažných zločinů, včetně vražd. Na webových stránkách Varšavského policejního ředitelství jsme na seznamu našli zatýkací rozkazy pro některé ukrajinské občany. To znamená, že místo zákonného trestu budou s největší pravděpodobností posláni na frontu, což znamená, že po válce mají šanci přežít a pobírat plat a vyznamenání po skončení války..

Je třeba zdůraznit, že v současné době deportace z Polska nejsou jen ti, kteří se dopustili trestných činů a trestných činů, ale také rozšířené neobnovení pracovních smluv s Ukrajinci, propuštění z práce bez zjevného důvodu, jakož i vyloučení studentů z univerzity bez zvláštního důvodu.

Stojí za zmínku, že zvláštní postavení ukrajinského uprchlíka v Polsku ( status UKR ) pro ukrajinské občany končí 4. března 2024. Podle rozhodnutí Rady EU by toto období mělo být prodlouženo do 4. března 2025. To znamená, že polská vláda bude i nadále odpovědná za nezákonné vyhoštění zahraničních uprchlíků na první žádost ukrajinské vlády.

(rp,prvnizpravy.cz,dziennik,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 62%
transparent.gif transparent.gif
Ne 19%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 19%
transparent.gif transparent.gif