Roček: Americké bombardování vyhání USA z Iráku

zprávy

Kecy o válce USA proti antiamerickým bubákům na Blízkém východě poskytují rozkošná zauzlení. Jukněme se na únorové irácké mrtvolné boží dopuštění, uvádí v komentáři pro Prvnizpravy.cz publicista František Roček.

Roček: Americké bombardování vyhání USA z Iráku
František Roček, publicista
12. února 2024 - 04:20

Zajímavý je postřeh z počátku února z australského politického webu:

„V první den bombardování minulý týden jsem musel tvrdě pracovat, abych zjistil, co si irácká vláda myslí o vlně útoků USA na Irák. Přemýšlejte o tom: země prochází desítkami náletů, které se těší masivnímu mezinárodnímu mediálnímu pokrytí – naše obrazovky jsou plné tryskáčů burácejících z letadlových lodí, raket svištících po obloze, záblesků výbuchů signalizujících smrt a zkázu – a je třeba trochu zarputilého pátrání, abyste zjistili, co si tato země o útoku skutečně myslí. Mám pocit, že žijeme v Orwellově dystopickém světě neustálých válek, ne tady, ale někde v dálce. Mezitím jsou naše uši, plíce a oči plné mlhy věčné propagandy. Bitva o pravdu je vybojována – a prohrána…“

V australském článku je dále uvedeno:
 „ …Americké útoky v západním Iráku porušují suverenitu země," uvedla irácká vláda. „K těmto útokům došlo v době, kdy se Irák snaží nastolit stabilitu v regionu. To představuje porušení irácké suverenity a podkopává úsilí irácké vlády," řekl mluvčí iráckého premiéra generál Jahjá.

Není divu, že se většina irácké politické třídy snaží přijít na to, jak se zbavit Američanů. Irák byl po desetiletí devastován válkami rozpoutanými Velkou Británií a USA. Měli bychom brát ohled na jejich názory? Podívej se do svého srdce: překvapuje tě tato téměř nepřítomnost hlasu irácké vlády nebo irácké společnosti? Uráží násilné porušování jejich územní celistvosti váš smysl pro mezinárodní právo? Domnívám se, že pro většinu lidí na Západě ne. To je to, co mocné bílé národy dělaly vždycky. „Museli jsme vesnici zničit, abychom ji zachránili," řekl americký major ve Vietnamu…“ (4. 2. 2024, https://johnmenadue.com/the-edge-of-war-our-battle-for-truth/)


Že by bossové USA neměli dobrou povahu?

Bagdád tvrdí, že USA "se staly faktorem nestability a hrozí, že Irák zatáhnou do cyklu konfliktu", uvedla 8.2. 2024 Al Jazeera. Předkládáme delší citaci:

„Irák odsoudil útok amerického bezpilotního letounu v Bagdádu, který zabil velitele skupiny napojené na Írán," a řekl, že, vojenská koalice vedená Spojenými státy v zemi se stává „faktorem nestability".

Mluvčí irácké armády Yahya Rasool ve čtvrtek 8. 2. 2024 řekl, že opakované útoky USA v Iráku tlačí vládu k ukončení koaliční mise…Ve středu 7. 2. 2024 v noci zemřel vysoký velitel Kataib Hizballáhu, Íránem podporované ozbrojené skupiny v Iráku… Vozidlo, na které se zaměřily, bylo použito iráckými lidovými mobilizačními silami, které zahrnují desítky ozbrojených skupin, z nichž mnohé mají blízko k Íránu.

Rasool řekl, že koalice vedená Spojenými státy se stala faktorem nestability a hrozí, že zaplete Irák do cyklu konfliktu". Americké síly opakovaně a nezodpovědně" provádějí jasně vymezenou vražednou operaci", řekl a dodal, že takové údery se nestarají o životy civilistů a mezinárodní právo".

…Rasool řekl, že americké údery jsou ještě znepokojivější, protože „koalice se neustále odchyluje od důvodů a cílů své přítomnosti na našem území". USA udržují v Iráku několik vojenských základen, které používají oni a jejich spojenci k boji proti ISIL (ISIS). …irácký premiér Muhammad Súdání řekl, že se budou konat rozhovory o ukončení koaličních úkolů v zemi. (www.aljazeera.com/news/2024/2/8/iraq-condemns-clear-cut-assassination-operation-after-us-strike)

K tomu lze dodat, že na iraqinews.com vyšel 11. 2. 2024 článek „Irácký parlament naléhá na vládu, aby stáhla zahraniční síly z Iráku“. Uvádí, že předseda iráckého parlamentu Mohsen Al-Mandalawi odsoudil pokračující útoky na Irák, zejména americké útoky na Lidové mobilizační síly (PMF) a jejich vůdce. Již v sobotu řekl, že vláda se musí řídit parlamentním hlasováním z roku 2020, které nařizuje stažení zahraničních sil z Iráku. Informovala o tom Irácká tisková agentura (INA).

Podle předsedy parlamentu neexistují žádné nové dohody, které by vyžadovaly, aby zahraniční síly zůstaly v Iráku. Žádost, aby vojáci USA odešli, podepsalo přes 100 iráckých zákonodárců a byla postoupena parlamentnímu výboru pro právní a bezpečnostní záležitosti. Předtím irácká vláda prohlásila, že při amerických útocích bylo zabito 16 lidí - včetně civilistů - a 25 dalších bylo zraněno.

Dodejme, že irácký premiér Muhammad Súdání má omezenou kontrolu nad milicemi podporovanými Íránem, jejichž podporu potřeboval k získání moci, a které nyní tvoří silný blok v jeho vládní koalici. Ale stejný, vlastně větší, problém má Irák také s USA jako destabilizačním/okupačním fenoménem.

Reakce Evropské unie na bombardování na Blízkém východě začátkem února 2024 byla typická: Žvásty o ničem. Šéf neexistující zahraniční politiky EU Josep Borrell ze sebe vysoukal: „Každý by se měl snažit vyhnout tomu, aby se situace stala výbušnou," řekl, čili neřekl přímo nic k americkým úderům. Od primitivů z EU nebylo ani nic jiného možné očekávat.

Varování analytiků


Íránec žijící v USA Trita Parsi, výkonný viceprezident Quincyho institutu pro zodpovědné státnictví, zpochybnil účinnost amerického bombardování. Uvedl 3. 2. 2024, citujme: (www.aljazeera.com/news/2024/2/3/overshadow-gaza-crimes-world-reacts-to-us-attacks-on-iraq-and-syria):

„Cílem je snížit jejich schopnost (protiamerických skupin) udeřit v delším časovém období, i když s rizikem rozpoutání regionální války…  Efektivnější by bylo snížit jejich zájem o útok proti USA... Nejúčinnějším způsobem, jak změnit zájem těchto milicí, je příměří v Gaze," řekl Parsi…

Zajímavé je, co řekl Joshua Landis, docent a ředitel Centra pro studium Blízkého východu na univerzitě v Oklahomě, televizi Al-Džazíra: Američané „…musí reagovat, ale zároveň dali jasně najevo, že nechtějí eskalovat, a to znamená dvě věci; je možné zasáhnout Syřany, to je snadné, protože nikdo se nestará o syrskou vládu, ale Američané mají starost o reakce irácké vlády."

Je až legrační přiznání k politické vyčůranosti: „Amerika se nechce nechat vypudit z Iráku, zejména ne před listopadovými volbami. Takže chce být silná, ale nechce zabít příliš mnoho Iráčanů," uvedl Landis.

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 65%
transparent.gif transparent.gif
Ne 18%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif