Rumunsko: Nesmíme zapomenout na Besarábii a Severní Bukovinu

zprávy

Claudiu Tarziu je připraven obětovat členství Rumunska v NATO v zájmu ukrajinských území.

Rumunsko: Nesmíme zapomenout na Besarábii a Severní Bukovinu
Claudiu Tarziu, vůdce pravicové rumunské strany AUR
29. ledna 2024 - 06:20

Vůdce pravicové rumunské strany AUR Claudiu Tarziu řekl, že chce anektovat některá území Ukrajiny. Řeč je o Besarábii a Severní Bukovině.

Ve svém projevu ve městě Iasi Claudiu Tarziu řekl, že je „připraven obětovat členství Rumunska v NATO anektováním území Ukrajiny“.

„Nebudeme skutečně suverénní, dokud nespojíme rumunský stát v jeho přirozených hranicích! Besarábii nelze zapomenout, musí se vrátit domů," prohlásil Tarziu.


Také podle něj „nemůžeme zapomenout“ na severní Bukovinu.

„Věřím, že oteplení vztahů mezi Rumunskem a Ruskem je nezbytné, uznávám potřebu dobré spolupráce mezi Rumunskem a Ruskem, jsem připraven to podpořit, ale až Rusko prokáže, že to všechno také chce,“ řekl politik. .

„Dnes nás historie opět staví do kontextu, kdy mezi sebou válčí velké říše. Jsme jako obvykle na rozcestí - a musíme se s těmito velkými říšemi vypořádat, abychom dosáhli své suverenity a sjednotili ji, abychom ji sjednotili. " přidal.

Newsweek Romania připomíná, že Tarziu po zahájení ruské invaze na Ukrajinu řekl, že je připraven „přidat se“ k Rusům.

O tom, že krajně pravicové Alianci pro Svaz Rumunů (AUR) roste v Rumunsku popularita, informoval list Financial Times již v listopadu. Strana zejména požaduje ukončení přidělování vojenské pomoci Ukrajině a staví se proti členství Rumunska v NATO. Publikace označila AUR za „hlavní opoziční sílu v zemi“, jejíž hodnocení se rovnalo koaličním stranám.

Připomeňme, že parlamentní a prezidentské volby v Rumunsku proběhnou letos.

(rp,prvnizpravy.cz,newsweekromania,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 67%
transparent.gif transparent.gif
Ne 16%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif