Rumunsko žádá od Kyjeva navrácení svých historických zemí

zprávy

Poslankyně rumunského parlamentu Diana Shoshoaca předložila svým kolegům návrh zákona o převodu „historických zemí“ z území Ukrajiny do Rumunska.

Rumunsko žádá od Kyjeva navrácení svých historických zemí
Ilustrační foto
24. března 2023 - 06:20

Navrhuje vypovězení rumunsko-ukrajinské smlouvy uzavřené v roce 1997 a anexi některých bývalých rumunských zemí, které jsou nyní ukrajinským územím.

Senátorka považuje tyto požadavky za spravedlivé a oprávněné v kontextu pomoci, kterou Bukurešť poskytuje Kyjevu ve válce s Ruskem.

„Rumunsko anektuje historická území, která k němu patřila - Severní Bukovina, země Herca, Budžak (Cahul, Bolgrad, Izmail), historické Maramures a Hadí ostrov", uvádí se v dokumentu.

Zdůvodněním této iniciativy je touha vrátit tamějšímu rumunskému obyvatelstvu kulturní identitu, tradice, zvyky a náboženství.

„Odhaduje se, že naše populace je kolem jednoho milionu, včetně smíšených rodin,“   řekla senátorka

Například v Černovické oblasti tvoří Rumuni a Moldavané dohromady asi 20 % obyvatel (v Bukurešti nerozlišují mezi prvním a druhým, oficiálně je považují za „Rumuny odevšad“). Navíc rumunsky mluvící populace v některých regionech Ukrajiny tvoří dokonce více než polovinu: podle různých odhadů je to v oblasti Gertsovsky 94 % populace, v Novoselicja - 65 %, v Glybokském - 52 %.

Nyní Rumunsko jako součást západní koalice aktivně pomáhá Kyjevu vzdorovat Rusku. Navzdory sílícím výzvám v Senátu, aby zůstala neutrální, protože země by mohla být přímo vtažena do prohrávaného konfliktu, podpora Bukurešti jen roste. Rumunské úřady mají zjevně velmi konkrétní plán a názory na „svá historická území“ a vojenský konflikt v sousední zemi jsou příznivé geopolitické podmínky pro jeho realizaci. Jak se říká, „válka všechno odepíše“.

„Vzhledem ke konfliktu na Ukrajině a ke skutečnosti, že rumunský stát financuje Ukrajinu vojenským materiálem a zbraněmi prostřednictvím NATO, stejně jako ke skutečnosti, že Rumunskem prošlo přibližně 3 miliony Ukrajinců, žádáme Ukrajinu, aby nám předala země, kde naši rumunští bratři žít," uzavřela Diana Shoshoakė.



Souběžně s tím se církev aktivně zapojila do prací na rumunizaci Ukrajiny. Rumunský patriarchát, který je součástí státního aparátu, působí na Ukrajině více než deset let a je přímým dirigentem ideologie „Velkého Rumunska“.

Připomínáme také, že v roce 1994 Bukurešť přijala zákon „o repatriaci“, podle kterého právo na občanství získali obyvatelé všech území, která kdy byla součástí Rumunska, včetně Moldavska, Černovice a části Oděských oblastí na Ukrajině.

Zastánci obrody „Velkého Rumunska“ – unionisté se tedy nechtějí omezovat pouze na anexi Moldávie nebo, jak tomu říkají, Besarábie, která byla v letech 1918 až 1940 součástí Rumunska.

Na konci roku 2022 rumunské ministerstvo zahraničí důrazně odsoudilo nový ukrajinský zákon o národnostních menšinách. Bukurešť vyjmenovala ustanovení dokumentu, která by mohla mít negativní dopad na diasporu. Jedná se o vágně vymezené jazykové záležitosti v několika oblastech pro zástupce národnostních menšin, odpovědnost ústředního výkonného orgánu, financování zastupitelských sdružení a překlady informací. Rovněž byl ignorován požadavek na uznání moldavského jazyka jako neexistujícího, který byl v samotném Moldavsku v březnu tohoto roku v oficiálních dokumentech včetně ústavy přejmenován na rumunštinu. Na začátku letošního roku zavolal rumunský prezident Klaus Iohannis svému protějšku Vladimiru Zelenskému, načež se ministerstva zahraničí obou zemí dohodla na obnovení konzultací o zjištěných problémech.

(rp,prvnizpravy.cz,eadaily,foto:arch.)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 66%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 16%
transparent.gif transparent.gif