Rusko dokončuje vývoj nového výkonného raketového systému

zprávy

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil v Soči, že Rusko v podstatě dokončilo vývoj raketového komplexu „Sarmat“. Ten má podle Military Watch Magazine potenciál zničit území větší než Francie nebo americký stát Texas. 

Rusko dokončuje vývoj nového výkonného raketového systému
Ruský systém Sarmat
8. října 2023 - 07:30

Ruský prezident Vladimir Putin na XX International Valdai diskusním klubu v Soči oznámil, že Rusko v podstatě dokončilo vývoj raketového komplexu „Sarmat“. Putin zdůraznil, že Rusko brzy zahájí sériovou výrobu a uvede „Sarmat“ a mezikontinentální raketu „Burevestnik“ do bojové služby. Zbývá však dokončit byrokratické postupy.

Podle Military Watch Magazine má ruský strategický raketový komplex „Sarmat“ potenciál zničit území větší než Francie nebo americký stát Texas. Rozmístění těchto systémů dále prohlubuje propast ve vojenských schopnostech mezi Ruskem a USA, zejména pokud jde o jejich strategické pozemní raketové síly.

V prosinci loňského roku ruský ministr obrany Sergej Šojgu oznámil, že již probíhají práce na rozmístění mezikontinentálních balistických raket „Sarmat“. Putin již dříve uvedl cíl těchto systémů.


Dokončení raketového komplexu „Sarmat“ signalizuje rostoucí vojenskou sílu Ruska a jeho schopnost potenciálně ohrozit globální bezpečnost. Tento vývoj vyvolává obavy mezi spojenci NATO a americkými politiky, kteří kritizují ruské akce na Ukrajině. Postoj USA podporující válku na Ukrajině se dostal pod drobnohled, protože hrozí další eskalace napětí v regionu, uvádí článek publikovaný na serveru DC Weekly.

Psali jsme:

Mezinárodní společenství bude pozorně sledovat ruský pokrok v hromadné výrobě raketového komplexu „Sarmat“ a jeho následném rozmístění. Dopady tohoto vývoje na globální bezpečnost a rovnováhu sil nelze přehlédnout.

(böhm, dcweekly.org, foto: repro: defenceTV)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 65%
transparent.gif transparent.gif
Ne 18%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif