Zdeněk Zbořil: Všichni proti Ficovi

politika

<< VIDEO >> Mohli bychom si připomenout slovenské volby,  a jak výsledky slovenských voleb komentovali čeští politici.

Zdeněk Zbořil: Všichni proti Ficovi
Zdeněk Zbořil v rozhovoru pro Prvnizpravy.cz
7. října 2023 - 02:20

Co nám k tomu můžete říct pane Zbořile?

„Já si myslím, že neprozradím žádnou tajemnou skutečnost, nebo že budu šířit škodolibou dezinformaci, když řeknu, že čeští politici téměř jednoznačně, alespoň ti z vládních stran, komentovali slovenské volby s rozhořčením, které mělo zakrýt jejich šok z toho,  že volby dopadly pro ně neočekávaně. To ale svědčí jen o jejich nedostatečné předvídavosti. Ta možná byla společná s jejich kolegy mezi bratislavskými celebritami, kteří je ubezpečovali o tom, že vědí, jak to vše dopadne. A ono to dopadlo jinak,“ říká Zdeněk Zbořil v úvodu rozhovoru pro Prvnizpravy.cz.

Prezidentovo zasahování do voleb…

„Dokonce pan prezident Pavel se snížil k tomu, že před volbami tvrdil, že kdyby vyhrála strana Směr SD tak to naruší dobré vztahy mezi Slovenskem a Českou republikou. To bylo vystoupení, které mu snad neschválili ani ti jeho nejvěrnější hagiografové a komentátoři. Ale mnohem zajímavější, nebo z mého hlediska pozoruhodnější, bylo horší jeho vyjádření po volbách, kdy řekl, že atmosféra při volbách na Slovensku byla „hnusná“. Prezident nemluvil, doufejme, o ničem jiném než jen o průběhu hlasování.


Možná, že jen zapomněl, že atmosféra na Slovensku byla trvale hnusná už od té nevyjasněné smrti a vraždy ředitele slovenské policie Milana Lučanského, který zemřel za tak podivných okolností. Bylo vyšetřována zase za podivných okolností, a dva vyšetřovatelé, kteří došli nezávisle na sobě pravděpodobně k podobným výsledkům, jsou dnes na útěku. Byl jim nabídnut azyl v Bosně a ta je odmítla vydat slovenské justici, protože se domnívá, že žádost o jejich vydání byla nedostatečně odůvodněná,“ upozorňuje Zdeněk Zbořil.

Další „celebrity“…

„Z těch hrozných hodnocení nejenom českých politiků, ale řekl bych i česko-slovenských politiků, bych citoval Magdu Vašáryovou, která kdysi byla velvyslankyní Václava Havla ve Vídni, a která nám oznámila, že v Bratislavě nebo na Slovensku vyhrála  „spodina“ a snažila se dokonce definovat, kdo do té spodiny patří. Zapomněla říct, že vždycky patřila k těm, kteří předpokládali, že by měli mít větší podíl na politické moci v Československu a na Slovensku než opravdu měli. A že „spodinou“ jí tehdy byli všichni ostatní.



Je až překvapující, že čeští politici nedokázali pogratulovat vítězi voleb a přidali se i nepřímo k vyjádření předsedy Progresivního Slovenska Šimečkovi, který sice gratuloval, ale zároveň řekl, že bude dělat všechno proto, aby se Robert Fico nestal ministerským předsedou. Chápu, že to jsou jakési postpubertální kyselé hrozny pana Šimečky, ale málo platné, vyslal tím „signál“ českým politikům, že už si vůči vítězi slovenských voleb mohou dovolit všechno,“ dodává Zdeněk Zbořil.


(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX







Anketa

Souhlasíte s tím, že na světovém šampionátu v hokeji letos nestartují Rusové?

Ano 13%
transparent.gif transparent.gif
Ne 73%
transparent.gif transparent.gif
Je mi to jedno 14%
transparent.gif transparent.gif