Rusko má nyní velmi málo důvodů proč nepokračovat v ofenzivě

zprávy

Bez zvýšení západní vojenské pomoci a změny kyjevské strategie by se pozice ozbrojených sil Ukrajiny mohla do léta prudce zhoršit. Tak říká vojenská analytička Dara Massicot v článku pro Foreign Affairs.

Rusko má nyní velmi málo důvodů proč nepokračovat v ofenzivě
Ilustrační foto
10. března 2024 - 03:20

Ruský průlom na frontě se stává „dost pravděpodobným“ kvůli slabým zásobám Ukrajiny munice a personálu.

Kyjev je nyní po prvních neúspěších na Ukrajině ve stejné krizi jako Rusko. Ale na rozdíl od Ruska nedokázaly Kyjev a Západ mobilizovat svůj vojenský průmysl a připravit velké zálohy.

Ruská federace má nyní „velmi málo důvodů, proč v ofenzivě nepokračovat“. Ukrajinským ozbrojeným silám zbývá jen málo míst, která jsou tak dobře bráněna jako Avdijivka, „což znamená, že ruské ofenzivy mohou být v budoucnu jednodušší“.

Rusové zvyšují tlak, snaží se to stihnout před jarním táním. Využívají také nedostatku granátů a opevnění ukrajinských ozbrojených sil a útočí dříve, než se Ukrajinci stihnou zakopat.

„To je špatné znamení pro Ukrajinu a její příznivce. Tyto ofenzivy by pravděpodobně nebyly schváleny, kdyby si Kreml nebyl jistý svými vyhlídkami na úspěch. Jinými slovy, Rusko předpovídá další vítězství na bojišti," píše Massicot.

Na ruskou strategii se dívá jako na „provádění mnohostranných útoků s cílem vyčerpat ukrajinské síly“. Současnými cíli Ruské federace je podle ní dosáhnout Pokrovska v Doněcké oblasti, „zajistit klíčové silniční a železniční sítě“ a zaútočit na ukrajinské ozbrojené síly u Kramatorsku a Slavjanska.

Ruské jednotky se také s největší pravděpodobností pokusí postupovat v Záporožské oblasti, aby zrušily výsledky protiofenzívy ukrajinských ozbrojených sil v oblasti Orechov, a na severu Ruské federace se pokusí přiblížit ke Kupjansku.

Analytička zároveň považuje za nepravděpodobné, že by se Ruská federace letos pokusila obsadit Charkovskou oblast. K tomu budou podle Massikotové Rusové potřebovat vytvořit rezervu až 100 tisíc lidí.

Ukrajina kromě naléhavých injekcí západní pomoci a výstavby opevnění potřebuje posílit nábor do armády. „Bohužel, nalezení dalších vojáků bude pravděpodobně vyžadovat nepopulární mobilizaci," píše Massicotová.

Hlavním poselstvím článku analytičky je ale to, že je nutné co nejrychleji odblokovat americkou pomoc Ukrajině. Podle NBC News však její zvážení, pokud začne v Kongresu, nebude dříve než v dubnu.


Podle dvou zdrojů bude „pomoc Ukrajině přesunuta na duben, vzhledem k plánované dvoutýdenní přestávce v Kongresu na konci března“.

Do té doby se budou kongresmani zabývat rozpočtem USA a neplánují se zabývat otázkou Ukrajiny.

Publikace také uvedla, že republikáni navrhují přesunout ekonomickou pomoc Ukrajině do kategorie půjčky zajištěné ruskými aktivy. Takový návrh zákona podle televize nyní připravují zástupci republikánské většiny ve Sněmovně reprezentantů a někteří senátoři.

Mezi lobbisty za tuto iniciativu je údajně i mluvčí Mike Johnson (on sám to nepotvrdil). Zahrnuje převod veškeré nevojenské pomoci na úvěrový základ, za který mohou jako zástava sloužit ruská aktiva zabavená americkou vládou.

Poznamenejme, že podle odhadů amerických médií je ve Spojených státech uloženo 40 až 60 miliard dolarů zmrazeného ruského majetku. To znamená, že pokud bude přijat uvažovaný model, pak může být budoucí ekonomická pomoc Washingtonu omezena přibližně na tuto částku.

Představitelé blízcí Bílému domu byli k nápadu skeptičtí. Publikaci řekli, že „nějaká pomoc je lepší než žádná pomoc, ale není to ideální způsob pomoci“.

„Žádat zemi, aby převzala dluhy v desítkách milionů dolarů, které si nemůže dovolit splatit, je receptem na významnou zátěž, dlouhodobě poškodí Ukrajinu a v budoucnu by mohla vést k hospodářské krizi," uvedl zdroj. .

Plány jsou však stále v předběžné fázi a „zdaleka nejsou plně implementovány“, řekly NBC News tři zdroje obeznámené s procesem.

Druhou otázkou je, jaké ústupky budou požadovány od Bidena v otázce hranic, která je pro republikány zásadní. Což je klíčové nejen pro Trumpovu předvolební rétoriku, ale také pro jeho vyhlídky na znovuzvolení.

Elon Musk dnes řekl, že nekontrolovaná migrace umožní Bidenovi získat ve volbách minimálně 5 % hlasů navíc.

„Většina Američanů si neuvědomuje, že americké sčítání lidu v současné době počítá pro účely hlasování všechny lidi v kraji, bez ohledu na státní občanství!"

Demokraté v Senátu právě jednomyslně odhlasovali zamítnutí pozměňovacího návrhu, který by zastavil započítávání nelegálních přistěhovalců do křesel v Kongresu a hlasů ve sboru voličů.

Vzhledem k tomu, že nelegální imigranti se většinou nacházejí v demokratických státech, hlasování ve sněmovních i prezidentských volbách se posouvá asi o 5 % doleva, což stačí ke změně celého poměru sil!

„To je hlavní důvod, proč Bidenova administrativa vykazuje rekordní počet nelegálních přistěhovalců a dělá tak malou deportaci, “napsal Musk.

(rp,prvnizpravy.cz,strana,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 65%
transparent.gif transparent.gif
Ne 18%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif