Rusko na žádost Tiraspolu: Ochrana Podněstří je naší prioritou

zprávy

Ochrana zájmů obyvatel Podněstří je jednou z priorit Ruska. Oznámilo to dnes, 28. února, ruské ministerstvo zahraničí.

Rusko na žádost Tiraspolu: Ochrana Podněstří je naší prioritou
Vadim Krasnoselskij, prezident Podněstří
29. února 2024 - 04:20

Takto komentoval zahraničněpolitický odbor prohlášení sjezdu poslanců všech úrovní v Tiraspolu, ve kterém byl požadavek na ochranu republiky před protiprávním jednáním Kišiněva.

Hovoříme o politickém a ekonomickém tlaku na region, který prezident Podněstří Vadim Krasnoselskij nazval politikou genocidy. Delegáti kongresu zdůraznili, že pouze společným úsilím lze situaci ovlivnit.

Prvnizpravy.cz - Kyjev chce obsadit ruský zbrojní sklad v Podněstří

Ruské ministerstvo zahraničí uvedlo, že všechny žádosti z Tiraspolu jsou příslušnými ruskými útvary pečlivě posuzovány.

„Ochrana zájmů obyvatel Podněstří, našich krajanů, je jednou z priorit. Všechny žádosti jsou vždy pečlivě zvažovány příslušnými ruskými odděleními,“ poznamenalo ruské ministerstvo zahraničí.

Připomeňme, že od 1. ledna bude Moldavská republika vybírat daň na zahraniční ekonomickou aktivitu Podněsterska. Podle odhadů Státního celního výboru a Ministerstva pro hospodářský rozvoj PMR by se roční škody z cel zavedených moldavskou vládou mohly pohybovat od 12 do 30 milionů USD. Nepřiměřená cla povedou k vyšším cenám, nižším rozpočtovým příjmům a zasáhnou sociální sféru. V Kišiněvě se těmto opatřením říká „pozitivní dekrementace“, jejímž cílem je „vtáhnout“ Podněstří do právní oblasti Moldavska.


Kongres v Tiraspolu přijal rezoluci s žádostí o ruskou pomoc

Dokument uvádí, že agresivní hospodářská politika Moldavska přímo ovlivnila Rusy žijící v regionu. V této souvislosti bude zaslána žádost Radě federace a Státní dumě Ruské federace „provést opatření na ochranu Podněstří... s přihlédnutím ke skutečnosti, že na území Podněsterské moldavské republiky má více než 220 tisíc ruských občanů a unikátní pozitivní zkušenost s ruským udržováním míru na Dněstru a také postavení garanta a prostředníka v procesu vyjednávání.“

(rp,prvnizpravy.cz,eadaily,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 62%
transparent.gif transparent.gif
Ne 19%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 19%
transparent.gif transparent.gif