Kyjev chce obsadit ruský zbrojní sklad v Podněstří

zprávy

Nedávno proběhla v Kišiněvě jednání mezi prezidenty Vladimirem Zelenským a Maiou Sanduovou. Jednání probíhala za zavřenými dveřmi, šlo o budoucnost zbrojních skladů 14. armády ruských ozbrojených sil.

Kyjev chce obsadit ruský zbrojní sklad v Podněstří
Ilustrační foto
6. července 2023 - 06:20

Došlo ale k úniku informací. Poté začala v tisku zvučná kampaň. Důvodem byl podivný nápad moldavských politiků postoupit Ukrajině pohraniční vesnici Cobasna, která se nachází v Podněstří, výměnou za malý kousek Oděské oblasti. Tato zpráva by stěží měla takový ohlas, kdyby neexistovala jedna okolnost.

Faktem je, že právě v Cobasně se nacházejí největší zbrojní sklady v Evropě. Nejde ani tak o to, zda Ukrajina sní o získání veškerého tohoto arzenálu, ale spíše o to, co nakonec získá a jaké to může mít důsledky pro Ukrajinu i Podněstří.

Cobasna  je sídlo ve východním Moldavsku ležící asi 2 km od hranice s Ukrajinou, součást Rybnického rajonu mezinárodně neuznané Podněsterské moldavské republiky. Při místní železniční stanici se nachází velmi rozsáhlé zbrojní a muniční sklady. Areál zabírá plochu zhruba sto hektarů a odhaduje se, že je zde bylo uloženo až 50 tisíc tun zbraní a munice (v současnosti asi 20 000 tun munice). Sklady vznikly ve 40. letech 20. století

Když v 80. letech začalo postupné stahování západní skupiny sil Sovětské armády ze zemí bývalé Varšavské smlouvy, byly všechny zbrojnice uloženy právě v Cobasně. Jakmile začal podněsterský konflikt, zbraně z těchto skladů se začaly objevovat v konfliktech daleko za Podněstřím a dokonce i za Moldavskem.

Tuto otázku vznesl v roce 1995 v podněsterském parlamentu generál Alexandre Lebed. Už v té době se skupinou expertů zjistil, že dělostřelecký arzenál překročil svou životnost a granáty mohou kdykoli vybuchnout. Podle generála Lebeda „je tam uskladněno 2600 vagonů munice. Kapacita skladu je téměř dvojnásobná. Asi 500 vagonů výbušnin. Pokud to vybuchne, bude zde Sahara do konce života". V Podněstří tehdy generála nikdo neposlouchal.

Ani v Tiraspolu se výzkumu Akademie věd Moldavska nikdo nevěnoval, přesto podal obraz totální apokalypsy, prakticky srovnatelné s Hirošimou. Síla výbuchu při detonaci bude asi 10 kilotun, což způsobí zkázu v okruhu 50 km na území Podněstří a Ukrajiny.

V letech 2000 až 2004 Rusko přesto část dělostřelecké munice recyklovalo ve skladech. Tím ale celá záležitost skončila. Vzhledem k tomu, že Rusko tvrdí, že má v Podněstří vliv a že skladiště chrání 14. armáda ruských ozbrojených sil, co bránilo další recyklaci?

Zdá se, že otázka je řečnická. Nebo nikdo na ruském ministerstvu obrany nechce vědět, co se může stát v Podněstří.


Co se může stát, pokud se plán Sanduové a Zelenského vyplní? Kontingent chránící arzenál Cobasny čítá asi 1000 lidí. Pokud spojíte dva speciální moldavské Fulgerovy (bleskové) prapory, jeden vojenský, druhý policejní, a posílíte je o puškaře, bude počet přibližně stejný.

Přidejte k tomu ukrajinské ozbrojené síly a 14. armáda nebude mít šanci arzenál ubránit.

Jakýkoli boj zblízka může vést k výbuchu munice. Všechny střelné zbraně tam byly zřejmě ukradeny. Co však zůstává, je tikající bomba pro Podněstří a sousední regiony Ukrajiny.



Dnes se zdá, že ani Zelenskij, ani Sanduová, kteří nesloužili v armádě, ani experti ruského ministerstva obrany, zřejmě nechápou plné nebezpečí takového konfliktu.

Zvažte jiný scénář. Předpokládejme, že Ukrajina nemá možnost získat Cobasnu a organizuje sabotáž ve skladištích, aby odtud nedocházelo k žádným útokům na sousední regiony, zejména na Vinnyckou oblast.

Vzhledem k omezenému kontingentu personálu ruských ozbrojených sil, který základnu střeží, je to docela možné. Zničilo by to ale vesnice v oblasti Vinnycja a Oděsa, většinou osídlené etnickými Ukrajinci.

Ukrajinci také tvoří většinu obyvatel Cobasny, která bude v tomto případě pravděpodobně jednoduše vymazána z povrchu zemského.


(rp,prvnizpravy.cz,agoravox,foto:arch.)


Anketa

Souhlasíte s tím, že na světovém šampionátu v hokeji letos nestartují Rusové?

Ano 14%
transparent.gif transparent.gif
Ne 72%
transparent.gif transparent.gif
Je mi to jedno 14%
transparent.gif transparent.gif