Rusko už druhý den postupuje v Avdijivském směru

zprávy

V pátek vojenský telegram Deep State oznámil, že ruská armáda postoupila v Toněnkoje a severně od Orlovky. V sobotu byl postup v Berdyči a Orlovce.

Rusko už druhý den postupuje v Avdijivském směru
Ilustrační foto
18. března 2024 - 03:20

Podle veřejné mapy jsou všechna tři sídla většinou pod kontrolou Ruské federace, zbytek je v šedé zóně.

Americký institut pro studium války zároveň zkoumal video, na kterém se ruská obrněná kolona pohybuje západně od Tonenky.
 
Ústav také uvedl, že Rusové postoupili do Nevelskoje a umístili tam svou vlajku. „Lidové milice DLR“ zároveň oznámily úplné dobytí vesnice, což zatím jiné zdroje nepotvrdily (Ukrajina to popírá).

Přízrak vojenské porážky na Ukrajině

Ruské ministerstvo obrany také tvrdí, že ruská armáda dobyla vesnici Mirnoje v Záporožské oblasti. Ukrajina to nepotvrdila. Mapa DeepState zobrazuje vesnici jako šedou zónu. Na mapách ruských vojenských veřejných stránek je uveden jako obsazený ruskou armádou.

Mirnoje se nachází v blízkosti Gulajpole. Tato část fronty je neaktivní od léta 2022. Ale teď, když vyjdeme z hlášení ruského ministerstva obrany, aktivita tam začala.



Ruské síly postupují vpřed, protože kromě úderů KAB zvyšují používání dronů FPV.

„Právě teď mají Rusové dostatek UAV, aby zasáhli jak vybavení, tak naše cíle - například zákopy. Za 4-5 měsíců budou mít Rusové dostatek FPV k útoku na každého vojáka na ukrajinské frontě," řekl specialista na drony Sergej „Fleš“ Beskrestnov.

„A můžeme říci, že s 99% pravděpodobností zemře každý ukrajinský voják, protože proti FPV nelze přežít v otevřeném poli - ruční zbraně zde nepomohou," dodal expert.

Vyzval, „abychom nyní přemýšleli, co s tím uděláme“.

Dříve Beskrestnov uvedl, že za šest měsíců nebo rok začnou obě strany vyrábět velké množství dronů. Jak se zdá, Ukrajina také zvyšuje jejich produkci.

V Podněstří v nrděli zasáhl dron vojenský vrtulník. Kdo zaútočil na vojenskou jednotku v „neuznané republice“, není v současné době známo. Ruská vojenská veřejnost už obvinila Ukrajinu. Ukrajina to popírá.

Tento incident opět vyvolal řeči o možném zapojení Podněstří, které je fakticky ovládáno Ruskem, do války. Jak jsme však již psali, v tuto chvíli to vypadá nepravděpodobně. Pro Ruskou federaci nemá smysl zaútočit na Ukrajinu z Podněstří, protože frontová linie z neuznané „republiky“ je daleko a ruská armáda jí nebude moci pomoci. Pro Ukrajinu také nemá smysl útočit z vlastní iniciativy na Podněstří, protože tímto směrem bude muset odklonit vzácné zásoby.

Personální změny v ozbrojených silách Ukrajiny pokračují

Včera opustil své místo mluvčí letectva Jurij Ignat. Od roku 2018 vedl tiskovou službu Velitelství vzdušných sil ukrajinských ozbrojených sil. Také mluvčí Tauridských obranných sil Dmitrij Lichovy rezignoval na svůj post.

Rezignace oficiálních mluvčích ozbrojených sil Ukrajiny je podle zdrojů Strany pokračováním přeformátování velení ukrajinské armády.

„Předtím si Zalužnyj vytvořil komunikační oddělení pro sebe, ale nyní dochází k personální rotaci a Zalužného lidé nahrazují novými,“ říká zdroj.

(rp,prvnizpravy.cz,strana,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 67%
transparent.gif transparent.gif
Ne 16%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif