Rusové napadli ukrajinské satelitní systémy

zprávy

Microsoft zveřejnil zprávu, v níž tvrdí, že Rusko napadlo ukrajinské satelitní systémy, energetické společnosti a další kritickou infrastrukturu.

Rusové napadli ukrajinské satelitní systémy
Ilustrační foto
4. prosince 2022 - 06:20

Ruská vláda koordinuje kybernetické útoky na ukrajinskou kritickou infrastrukturu s raketovými a jinými fyzickými útoky, když se ruské jednotky stahují z dříve okupovaných oblastí Ukrajiny, uvedl Microsoft ve zprávě zveřejněné v sobotu.

Kreml se může snažit rozšířit kybernetické útoky na ukrajinské proukrajinské sousedy ve snaze narušit vojenské a humanitární dodavatelské řetězce a oslabit evropskou lidovou podporu pro Kyjev, uvádí zpráva.

Microsoft v listopadu obvinil Rusko z říjnových útoků na infrastrukturní společnosti na Ukrajině a v Polsku zaměřené na společnosti zapojené do poskytování vojenské a humanitární pomoci Ukrajině. Nyní technologický gigant říká, že kampaň by mohla být „znamením toho, že Rusko dále rozšiřuje své kybernetické útoky za hranice Ukrajiny“ se zaměřením na „země a společnosti, které tuto zimu Ukrajině poskytují životně důležitou pomoc a řetězce dodávek zbraní“.

Říjnové útoky měly omezený úspěch. Microsoft uvedl, že místní obránci a jeho experti „pomohli omezit dopad útoku na méně než 20 procent sítě cílové organizace“, ale Microsoft odhaduje, že ruští hackeři „téměř jistě shromáždili informace o zásobovacích trasách a logistické operace by mohly usnadnit budoucí útoky."

Rusko pravděpodobně rozšíří své operace vlivu ke „snížení obranné podpory pro Ukrajinu“ tím, že využije napětí v Evropě kvůli cenám energií a jejich nedostatku, uvádí zpráva s tím, že ruské propagandistické výstupy neustále podporují evropské protesty kvůli problémům, jako je inflace. V Evropě by se také Rusko mohlo pokusit vyvolat nelibost vůči migrantům, protože z Ukrajiny kvůli výpadkům elektřiny utíká více lidí.



Rakety a malware

Microsoft zaznamenal ruské kybernetické útoky zaměřené na stejné sektory jako nedávné raketové útoky Moskvy v odvetě za ukrajinské územní zisky. Zpráva navíc uvádí, že destruktivní kybernetické útoky v říjnu po dvou relativně klidných měsících vzrostly a útoky škodlivého softwaru – zaměřené na vymazání pevných disků a ztížení obnovy – se zaměřovaly na energetickou, vodní a dopravní infrastrukturu spolu s pozemní protiofenzívou Ukrajiny. Padesát pět procent z přibližně 50 organizací zasažených od února útoky ruských hackerů jsou společnosti s kritickou infrastrukturou, uvedla společnost Microsoft.

Spojenci v pohotovosti

Microsoft není sám, kdo tyto hrozby monitoruje. NATO také bedlivě sleduje vývoj na Ukrajině a aliance také viděla důkazy, že Rusko koordinuje fyzické údery s kybernetickými útoky.

„Viděli jsme kybernetické útoky ještě před začátkem skutečného útoku, například prostřednictvím znehodnocení vládních webových stránek a šíření dezinformací ve snaze vyděsit obyvatelstvo," řekl David van Wiel, náměstek generálního tajemníka NATO pro nově vznikající bezpečnostní výzvy během virtuálního briefingu v pátek. Řekl, že NATO také monitorovalo používání deepfakes, včetně vykonstruovaných videí ukrajinského prezidenta Vladimira  Zelenského, který vojákům říká, aby se vzdali.

Viděli jsme kybernetické použití ve spojení s kinetickými útoky, takže zatímco vojenská infrastruktura je fyzicky ovlivněna, je také ovlivněna kybernetickými útoky," poznamenal van Wiel.

(rp,prvnizpravy.cz,informer,foto:arch.)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 65%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif