Rusové postupují charkovským směrem a obsazují obydlené oblasti

zprávy

Na Charkovském směru ruské jednotky postupovaly u Volčanska a ve vesnici Glubokoje - a dobyly také vesnici Lukjance. Informovala o tom ukrajinská vojenská veřejnost Deep State.

Rusové postupují charkovským směrem a obsazují obydlené oblasti
Ilustrační foto
15. května 2024 - 03:20

Mapa zdrojů ukazuje, že severní část Volčanska se přesunula do šedé zóny. Včera úřady přiznaly, že se odtamtud snaží Rusy vytlačit. Bylo oznámeno, že tam byl obsazen masokombinát. A dnes ukrajinská armáda potvrdila, že ji Rusové stále drží, píše se na ukarajinském webu Strana.



Ranní hlášení generálního štábu říká, že boje ve Volčansku pokračují.

„Ukrajinští obránci pročesávají městské oblasti obce Volčansk, situace je pod kontrolou," uvedl generální štáb.



Generální štáb také potvrdil, že ukrajinské ozbrojené síly ztratily vesnici Lukjancy.

„Vzhledem k intenzivnímu palebnému zásahu nepřítele, konkrétně náletům s použitím 10 KAB, na naše jednotky, v zájmu zachování životů ukrajinského vojenského personálu, byly pozice v oblasti obce Lukjancy.  Bojové operace pokračují,“ píše se ve zprávě.

Ruské ministerstvo obrany oznámilo dobytí vesnice Bugrovatka, jihozápadně od Volčanska. Vesnice byla zřejmě dobyta v rámci pokusů o odříznutí města podél dálnice z jihu. Bugrovatka je podle Deep State částečně v šedé zóně. Ukrajina ztrátu vesnice nepotvrdila.



Na internetu se objevují videa z útoků na Volčansk. Existují také záběry ruských útočných skupin na okraji města. Úředníci říkají, že Volčansk byl již prakticky zničen a ve městě probíhají pouliční bitvy.

V tuto chvíli je maximální hloubka, do které Rusové postoupili od hranic v Charkovské oblasti, až pět kilometrů. Je třeba poznamenat, že síly, které Rusko vrhlo do útoku, jsou poměrně skromné.

„To nejzajímavější je před námi, protože nyní na obou stranách bojují menší síly,“ píše ukrajinský vojenský důstojník s volacím znakem „Alex“ ve svém telegramovém kanálu.


A britský The Times uvádí, že Rusové vrhli do bitvy asi dva tisíce lidí. Ukrajinští velitelé se zároveň domnívají, že Ruská federace má asi 35 000 vojáků soustředěných v pohraniční Belgorodské oblasti.

O této ofenzívě se na Západě aktivně diskutuje. Americké ministerstvo zahraničí uvedlo, že Rusko se pokusí postoupit směrem k Charkovu, ale neočekávají se žádné zásadní průlomy. Média ale dělají mnohem chmurnější prognózy.

Již citovaný list The Times souhlasí s tím, že ruské síly na severu k dobytí Charkova nestačí. Pokud ale Ruská federace postoupí ještě o pár kilometrů, bude moci zahájit ostřelování Charkova dělostřelectvem. Pravděpodobně právě k tomu slouží pohyb směrem na obec Lipcy.

Nejpalčivějším problémem je ale postup u Volčanska, který by mohl zkomplikovat zásobování Kupjanska.

Příštích několik týdnů bude pro Ukrajinu kritických: Až dorazí západní zbraně, je Západ připraven rozdělit se se svými systémy protivzdušné obrany, aby ochránil ukrajinská města.

Kyjev se bude muset rozhodnout, zda je nová ofenzíva lstí, jak odklonit síly od Donbasu. Nebo by vzácné lidské zdroje měly být vrženy do bitvy na ruských hranicích, kde mohou být beztrestně zasaženy, pokud Spojené státy nezruší zákaz používání svých raket dlouhého doletu na ruském území. Nebo se soustředit na držení Časovo Jar, píše publikace.

Americký list Politico je pesimističtější. „Někteří vysocí ukrajinští vojenští představitelé si nejsou jisti, že Ukrajina bude schopna zabránit Rusku v dosažení významných územních zisků,“ píše se v publikaci o ofenzivě u Charkova.

Novináři se domnívají, že nová ruská ofenzíva „znamená začátek rozhodující bitvy, která bude rozhodující pro výsledek války“. Pokud Rusko uspěje, evropský tlak na Kyjev, aby zahájil mírová jednání, by se mohl obnovit – a odhodlání Západu pomoci Ukrajině oslabí.

List New York Times o den dříve napsal, že ruská ofenziva v Charkovské oblasti by mohla zvýšit tlak na ukrajinské úřady, aby zahájily mírová jednání.

Analytik CNN Nick Walsh věří, že situace v Kyjevě není jen špatná, ale každým dnem se zhoršuje.

Poznamenává, že ruské jednotky úspěšně postupují charkovským směrem a obsazují obydlené oblasti „pravděpodobně nejrychlejším tempem od prvních dnů“ války, což by podle odhadů televizního kanálu mělo být důvodem k „největším obavám o Ukrajinu."

Autor dodává, že Rusko dělá pokroky i v jiných oblastech a nutí ukrajinské ozbrojené síly k ústupu ze svých pozic.

Mimochodem, o dalších směrech. Ruská armáda měla „omezený úspěch“ ve směru Kurachovského a Pokrovského, hlásí ukrajinský generální štáb.

Směrem na Kurachovo veřejnost Deep State ukazuje mírný postup Ruské federace v Krasnogorovce. Směrem na Pokrovsk ukazuje mapa Deep State postup u Pervomajského. A u Umanského se ukrajinským ozbrojeným silám podařilo poněkud posunout frontovou linii.

(rp,prvnizpravy.cz,strana,foto:arch.)


Anketa

Kdo by podle Vás byl lepším prezidentem USA?