Rusové použili těžko předvídatelnou raketu Zircon

zprávy

Na Ukrajině pokračují v jednání o pondělním zásahu hypersonickou střelou Zircon na Kyjev - a je možné, že i na Oděsu, kde večer došlo k dalšímu zásahu, jak se oficiálně uvádí, do rekreační oblasti.

Rusové použili těžko předvídatelnou raketu Zircon
Ilustrační foto
27. března 2024 - 03:20

Ukrajinská armáda v pondělí použití této rakety oficiálně nepotvrdila – alespoň ne přímo. Ale v úterý ráno jižní obranné síly oznámily, jak dlouho bude trvat, než Zircon zasáhne řadu měst na Ukrajině.
  • Kyjev - 6-8 minut
  • Oděsa, Cherson, Nikolajev – do 1 minuty
  • Záporoží, Dněpr – do 2,5 minuty
  • Kropyvnyckyj – do 3 minut

Samotný fakt zveřejnění těchto referenčních údajů naznačuje, že Zirkon byl s největší pravděpodobností použit již v pondělí.

To se děje veřejně, zjevně ze dvou důvodů.


První je vysvětlit, proč se někdy varování před náletem ozve později a lidé nemusí mít čas jít dolů do krytů (jak se ve skutečnosti stalo včera v Kyjevě). Druhým je přitáhnout pozornost západních médií k problému - aby byl vyvinut informační tlak na orgány západních zemí v otázce převodu dalších systémů protivzdušné obrany.

Zirkon je navíc opravdu silná zbraň. Ukrajinská vojenská publikace Defense Express se domnívá, že tato střela se ukázala být skutečně hypersonická a lepší než Kinžal.


Během útoku na Kyjev se zjistilo, který motor je použit v ZM22 Zircon. Jak se Defense Express dozvěděl z vlastních zdrojů, Ruská federace dokázala vyvinout hypersonický náporový motor.

To znamená, že Zircon, na rozdíl od X-47, Kinžal, je stále hypersonická střela, která dokáže udržovat konstantní hypersonickou rychlost. A nejen k němu krátce zrychlit pomocí motoru na tuhá paliva, jako je tomu u Kinžalu.

Konečná rychlost střely je dvojnásobná oproti sovětské Kh-22, kterou Ruská federace rovněž používá k úderům na ukrajinská města. Zirkon je proto extrémně obtížné zachytit střelou.

Další výhodou Zirconu je to, že jej lze odpálit ze země, přičemž Kinžal je třeba nejprve zvednout do vzduchu a start nosných raket okamžitě sleduje Ukrajina. To znamená, že „Zirkon“ může zasáhnout mnohem nečekaněji.

Raketa také může zasáhnout cíle po celé Ukrajině, protože má dosah až tisíc kilometrů (z Krymu do Kyjeva překonala 580 km).

Jižní obranné síly hlásí, že průměrná rychlost střely je 9 000 km/h a může být i vyšší (udávané charakteristiky jsou 11 025 km/h).

Z Krymu do Oděsy je 200 kilometrů v přímé linii, kterou podle armády střela pokryje za méně než minutu. To znamená, že let do Kyjeva trvá méně než tři minuty, pokud střílíte z jihu. A dvakrát rychleji než ze severu.

Defense Express uvádí, že obě rakety byly přesto sestřeleny nad Kyjevem.

(rp,prvnizpravy.cz,strana,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 67%
transparent.gif transparent.gif
Ne 16%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif