Rusové vytlačili Ukrajince z Rabotina. Washington kritizuje taktiku Kyjeva

zprávy

Ruská armáda vytlačila ukrajinskou armádu z centrální části Rabotynu, řekl Vladimir Rogov, vůdce hnutí Záporoží „Spolu s Ruskem“.

Rusové vytlačili Ukrajince z Rabotina. Washington kritizuje taktiku Kyjeva
Ilustrační foto
21. března 2024 - 03:20

„Naše armáda vytlačila nepřítele z centrální části vesnice a postupovala na sever od centra," řekl Rogov.

Ruské oddíly podle něj začaly na té části fronty dominovat dělostřeleckému boji, zatímco ukrajinští vojáci se snaží dohánět deficit dělostřeleckých raket masivním nasazením útočných dronů.


Média: Washington je skeptický k taktice Kyjeva

Spojené státy americké jsou skeptické k taktice ozbrojených sil Ukrajiny, založené na pokusech bránit území, „která nemají velký strategický význam“. Mezi taková území Washington zahrnuje vesnici Rabotino v oblasti Záporoží, kde stále probíhají boje, píše „New York Times“.

„Během války američtí představitelé opakovaně vyjadřovali své obavy, že Ukrajina brání taková místa příliš dlouho, ztrácí vojáky a plýtvá municí, brání zničená města bez zvláštní strategické hodnoty," uvedl list.

Podle New York Times se Ukrajina snaží držet na svých pozicích, protože odsun je  „krokem zpět“.

„Není jasné, zda jsou vojenská řešení čistě vojenská, nebo zda jsou ovlivněna politickým tlakem, nebo dokonce vedením," píší noviny .

Rabotino je vesnice na frontě v regionu Záporoží. Kyjevské úřady to uvádějí jako hlavní úspěch ukrajinské protiofenzivy loni v létě, pokud jde o směr Záporoží. K dobytí této vesnice Ukrajina přivedla do boje brigády ze strategické zálohy, které prošly západním výcvikem. Ruské ministerstvo obrany koncem února letošního roku oznámilo, že ruská armáda se etablovala na přístupech k Rabotinu

(rp,prvnizpravy.cz,informer,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 65%
transparent.gif transparent.gif
Ne 18%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif