Šance Joe Bidena na znovuzvolení ohrožuje inflace

zprávy

Americký prezident Joe Biden to nebude mít na podzim lehké. Zpráva z minulého týdne o inflaci v USA totiž způsobila zmatek jak na finančních trzích, tak i v rámci blížících se prezidentských voleb.

Šance Joe Bidena na znovuzvolení ohrožuje inflace
Joe Biden, prezident USA
16. dubna 2024 - 07:22

Přestože se množily známky toho, že inflační tlaky v ekonomice opět sílí, Federální rezervní systém nadále vykazoval optimismus ohledně budoucího vývoje inflace. Tvrdil, že má situaci pod kontrolou a že se inflace vrátí do cílového rozpětí 2 %, což by umožnilo snížení úrokových sazeb ještě v letošním roce.

Když však index spotřebitelských cen navýšil víc než se čekalo, obchodníci se zalekli. Akcie klesly a dluhopisy prudce oslabily, což vedlo k růstu úrokových sazeb. Mezitím se investoři zmocnili jakéhokoli tvrdého aktiva, které mohli najít, což zvýšilo cenu komodit, přičemž také zlata.

I když byl index cen výrobců následující den měkčí než spotřebitelské údaje, tyto věci mají tendenci vytvářet vlastní dynamiku. Stoupající ceny komodit se opět vrátí do výrobního řetězce, což signalizuje další tlaky v pozdější části roku. Američané již cítí tíhu na čerpacích stanicích, kdykoli tankují svá auta. Všechno toto vede k nedůvěře vůči Federální rezervě.


Americká centrální banka již jednou zaostala v reakci na inflaci, když během pandemie nesprávně diagnostikovala cenový skok jako přechodný. Splést se podruhé tak brzy by Fed pod vedením Jerome Powella učinil zjevně neschopným. Nyní čelí dilematu. Buď se bude držet svého plánu na snižování sazeb a riskuje, že se inflace vymkne kontrole, nebo změní kurs, odloží snižování sazeb a riskuje, že trhy s akciemi utrpí. Žádná z těchto možností ho neudělá populárním.

Nicméně mužem s vážnějšími obavami o popularitu je Joe Biden. V době, kdy se prezidentská kampaň rozjíždí, doufal prezident, že bude moci prezentovat příběh o tom, jak inflace klesá a ekonomika zůstává silná. Ekonomika stále stojí pevně, ale s inflací mířící špatným směrem bude muset svou strategii přehodnotit.

Prozatím, i když oslaben, jeho postavení nevypadá smrtelně. Inflační vlna posledních dvou let způsobila, že se Američané cítí chudší, ale demokraté ho zatím neopustili. Mezitím, za předpokladu, že Fed odloží zvyšování úrokových sazeb a bude pokračovat ve snižování peněžní zásoby, pravděpodobně by mělo dojít ke zpomalení růstu cen později v průběhu roku.

Mezitím stále přetrvává dostatek pracovních míst a mzdy rostou rychleji než ceny, což znamená, že bolest způsobená inflací postupně, byť velmi pomalu, ustupuje. To odráží uvolňování tlaku, nedávné průzkumy naznačují, že americký postoj k ekonomice je stabilní. Navíc Američané za své inflační problémy obviňují nejenom administrativu, ale také korporace. Biden toho využívá ve své rétorice zaměřené proti korporátní chamtivosti.

Psali jsme:

Přesto se jeho cesta nestala snazší. Velké problémy by prezidentovi způsobilo, pokud by inflace nadále stoupala a Fed by byl nucen skutečně zvýšit úrokové sazby. Ačkoliv to není pravděpodobné, tento scénář nyní nelze vyloučit, nejméně z důvodu, že Fed si vybudoval problém s důvěryhodností. Protože Američané mají často dlouhodobé hypotéky, nepociťují bolest vyšších sazeb ve svých domácích platbách. Nicméně narůstající závazky na kreditních kartách naznačují rostoucí napětí v některých skupinách voličů, a další zvyšování jejich měsíčních výdajů by Američany zasáhlo právě v době, kdy budou chodit k volbám.

Biden si tedy musí přát, aby Powell nezklamal ve svém úkolu, protože od toho může záviset jeho vlastní politická kariéra.

(hýbl, prvnizpravy, screen: france24)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 65%
transparent.gif transparent.gif
Ne 18%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif