Sankce na Rusko zůstávají v platnosti, oznámila WADA

zprávy

Světová antidopingová agentura (WADA) oznámila, že prodlužuje sankce na Rusko kvůli pokračujícím neshodám v národní antidopingové legislativě. Sankce na Rusko kvůli nedodržování antidopingového kodexu tak zůstávají v platnosti.

Sankce na Rusko zůstávají v platnosti, oznámila WADA
Zástupci agentury WADA
24. září 2023 - 09:02

Světová antidopingová agentura (WADA) oznámila, že prodlužuje sankce na Rusko kvůli pokračujícím neshodám v národní antidopingové legislativě. Rozhodnutí bylo učiněno na schůzce v Šanghaji, informuje zpravodajská agentura Ukrinform s odkazem na oficiální prohlášení WADA. Celé prohlášení v originálním znění a v plném rozsahu si můžete přečíst ZDE.

Během virtuálního auditu v září 2022 bylo odhaleno, že Ruská antidopingová agentura (RUSADA) dosud nevyřešila problémy v národní legislativě v souladu s požadavky Světového antidopingového kodexu. "Dokud RUSADA nesplní všechny požadavky pro obnovení svého statusu, nemůže být zvažována pro obnovení," uvádí se v prohlášení. RUSADA má nyní 21 dní na to, aby se proti tomuto rozhodnutí odvolala.


V prosinci 2020 rozhodl Arbitrážní soud pro sport (CAS) se sídlem v Lausanne zbavit RUSADA statusu dodržování antidopingového kodexu. Toto rozhodnutí znamenalo, že ruští sportovci nemohli do prosince 2022 vystupovat pod národní vlajkou a hymnou na mezinárodních akcích.

Historie sankcí vůči RUSADA sahá až do roku 2015, kdy byla prohlášena za nevyhovující kodexu WADA po dopingovém skandálu v ruské atletice. V prosinci 2016 bylo odhaleno, že ruský sport byl zapleten do masivního užívání zakázaných látek, což vedlo k dalším sankcím. Ačkoli byly tyto sankce zrušeny v září 2018, byly znovu obnoveny v prosinci 2019, kdy výkonný výbor WADA uvalil další tresty na ruský sport.

Psali jsme:

Pokračující neshody v ruské antidopingové legislativě vyvolávají obavy o čistotu sportu a důvěru mezinárodní komunity. Je jasné, že dokud RUSADA nesplní požadavky kodexu, sankce zůstanou v platnosti.

(böhm, WADA, Ukrinform, foto: repro: wada)


Anketa

Souhlasíte s tím, že na světovém šampionátu v hokeji letos nestartují Rusové?

Ano 13%
transparent.gif transparent.gif
Ne 72%
transparent.gif transparent.gif
Je mi to jedno 15%
transparent.gif transparent.gif