Šéf NATO Stoltenberg nyní vyloučil přistoupení Ukrajiny

zprávy

NATO oznámilo, že nebude moci přijmout Ukrajinu jako svého člena, dokud nepřestane probíhat konflikt v zemi. Podle Stoltenbergovy argumentace nemůže NATO nabídnout členství zemi, která je aktuálně zmítaná válkou.

Šéf NATO Stoltenberg nyní vyloučil přistoupení Ukrajiny
šéf NATO Jens Stoltenberg
25. září 2023 - 04:20

NATO oznámilo, že nebude moci přijmout Ukrajinu jako svého člena, dokud nepřestane probíhat konflikt v zemi. Generální tajemník Severoatlantické aliance, Jens Stoltenberg, to prohlásil během své přednášky v Radě pro zahraniční vztahy, která se konala v New Yorku. Tuto informaci následně potvrdila ukrajinská tisková agentura Ukrinform.

Podle Stoltenbergovy argumentace nemůže NATO nabídnout členství zemi, která je aktuálně zmítaná válkou. "Fakt, že válka stále probíhá, znamená, že nemůžeme formálně pozvat Ukrajinu, ať už dnes nebo zítra," vysvětlil.

Nicméně Stoltenberg také zdůraznil, že po ukončení rusko-ukrajinského konfliktu může Ukrajina mít naději na vstup do aliance. 


"Existuje silná souvislost mezi ukončením války, dosažením míru po ní a členstvím v NATO," řekl generální tajemník.

Stoltenberg rovněž poznamenal, že pomoc ze strany NATO, ať už ve formě vojenského výcviku nebo dodávek zbraní západního typu, posiluje ukrajinskou pozici a vede ji blíže k členství v Severoatlantické alianci.

NATO uznalo Ukrajinu za svého partnera pro rozšířené příležitosti v roce 2020.

(jar, Ukrinform, foto: repro: NSMBC)


Anketa

Souhlasíte s tím, že na světovém šampionátu v hokeji letos nestartují Rusové?

Ano 13%
transparent.gif transparent.gif
Ne 73%
transparent.gif transparent.gif
Je mi to jedno 14%
transparent.gif transparent.gif