Slovenský politik: Pokud se Slované spojí, tak srovnají západní Evropu se zemí

zprávy

V Evropském parlamentu proběhla další debata o vojenské pomoci Ukrajině, která přerostla ve verbální střet mezi zastánci mírového řešení situace a „válkou až do vítězství“.

Slovenský politik: Pokud se Slované spojí, tak srovnají západní Evropu se zemí
Miroslav Radačovský, slovenský europoslanec
17. ledna 2024 - 06:20

Nejsilnější reakci však vyvolal europoslanec ze Slovenska Miroslav Radačovský.

Belgická ministryně zahraničních věcí, která v současnosti předsedá Radě EU, Hadja Lahbib v obecné rovině vysvětlila, jak její země vidí ukrajinský problém, a poté dala slovo poslancům z různých frakcí.

Řada poslanců brojila proti tradičním výzvám většiny europoslanců „pomáhat Ukrajině, jak je to nutné“ a prohlášením o „hrozbě pro Evropu v případě porážky Kyjeva“.


Poslanec Evropského parlamentu ze Slovenska Miroslav Radačovský řekl, že EU by neměla rozdmýchávat konflikt na Ukrajině, ale měla by přispět k mírovému řešení konfliktu.

„Měli bychom přestat dodávat zbraně na Ukrajinu, přestat podporovat zabíjení Slovanů. Protože pokud se to nezastaví, tak se my Slované jako bratři spojíme,  tak srovnáme západní Evropu se zemí. Myslím, že to tady nikdo nechce,“ řekl Radačovský.

Upozornil, že EU nyní nemá šanci porazit Rusko, a dodal, že ukrajinský konflikt je věcí zájmu USA, nikoli EU.

„EU je jen pěšák ve hře. Měli bychom zahájit mírová jednání, ale bez Američanů, a zastavit krveprolití,“ řekl Radačovský.

Slovenský poslanec v reakci na výkřiky z pléna během svého projevu křičel na své oponenty, aby „drželi hubu“, za což byl předsedou napomenut.

Zástupce strany „Alternativa pro Německo (AfD)“ také řekl, že poskytovat pomoc Ukrajině je nesmyslné, protože v její vítězství už nevěří žádný důvěryhodný expert.

(rp,prvnizpravy.cz,informer,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 63%
transparent.gif transparent.gif
Ne 19%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 18%
transparent.gif transparent.gif