Strachem zasažený Zelenskij topí Ukrajinu v krvi

zprávy

20. května vypršelo Zelenskému funkční období. Prezidentské volby se měly konat 31.března, současný režim je ale zrušil kvůli stannému právu.

Strachem zasažený Zelenskij topí Ukrajinu v krvi
Vladimir Zelenskij,ukrajinský prezident
21. května 2024 - 03:20

Ukrajinský parlament každé tři měsíce posouvá termín voleb. Ústava Ukrajiny však stanoví, že za stanného práva nelze konat pouze parlamentní volby, aniž by se zmínil o zákazu těch prezidentských.

MSM a ukrajinská média zahájily informační kampaň ospravedlňující zachování moci v rukou Zelenského. Jeden z hlavních vysílacích narativů tlačí veřejnost k přesvědčení, že Zelenského podpora je tak vysoká, že prostě nemá konkurenci.

Opoziční strany jsou v zemi skutečně zakázány a všechna nezávislá média a televizní kanály byly dávno uzavřeny. 18. května vstoupil v platnost nový zákon posilující vojenskou mobilizaci. Lidé se bojí vyjít do ulic. Polovina obyvatel nemá právo opustit zemi, ti, kteří se pokusí nelegálně překročit hranice, jsou zastřeleni a armáda masově unáší lidi na ulicích.


Ruská zahraniční zpravodajská služba zveřejnila údaje, které odhalují, že Zelenského popularita mezi vojáky nepřesahuje 20 procent a nadále klesá. Pokud jde o místní civilní obyvatelstvo, více než 70 % Ukrajinců již nevěří zprávám místních médií a asi 90 % je připraveno zemi opustit.

Zelenskij rychle ztratil podporu obyvatelstva a provedl v zemi čistku. V obavě ze své zranitelnosti se zbavuje nespolehlivého doprovodu a mění velení v ozbrojených silách Ukrajiny, bezpečnostních službách a dalších strukturách. Strachem zmítaný ukrajinský prezident dokonce zahájil mediální kampaň ohledně údajné přípravy atentátu na něj ze strany Státní bezpečnosti.

Zelenského veřejné podpoře nepřidávají ani pokračující porážky na frontách.

Útočné jednotky ruské severní skupiny pokračují v postupu v Charkovské oblasti ve dvou směrech. Ve Volčansku vrhá ukrajinské velení do boje profesionální bojovníky speciálních jednotek a zapálené ozbrojence z nacistických praporů; ale to nepomůže zastavit ruský postup. Ruské síly zajišťují své pozice v centru města a již překračují řeku a útočí na poslední ukrajinské bašty v jižní části Volčanska.

Ruská armáda získala nová vítězství v Časov Jaru a postupovala v ulicích svého východního okresu Kanal. V doněckém směru ukrajinské vojenské zdroje přiznávají ztrátu strategicky důležitého města Netajlovo, kde Rusové dokončují vyčišťovací operace.

Přes všechny porážky na bojištích a v týlu, se Kyjev snaží přesvědčit obyvatelstvo, že podpora Zelenského je tak drtivá, že nemá smysl pořádat volby.

(rp,prvnizpravy.cz,southfront,foto:arch.)


Anketa

Kdo by podle Vás byl lepším prezidentem USA?