Kyjev tají úspěšné ruské údery po celé Ukrajině

zprávy

V noci 19.května zahájily ruské síly novou vlnu přesných úderů na ukrajinská týlová zařízení. Výbuchy zahřměly v různých oblastech Ukrajiny v západní, východní a střední části země, včetně oblastí Vinnycja, Oděsa, Mykolajiv a Kyjev, a také ve východních pohraničních oblastech.

Kyjev tají úspěšné ruské údery po celé Ukrajině
Ilustrační foto
20. května 2024 - 03:20

Kyjevský režim naopak vyhlásil další falešné vítězství. Velitel Vzdušných sil ozbrojených sil Ukrajiny generálporučík Nikolaj Oleščuk informoval o údajném odražení útoku ruských dronů v noci na dnešek ukrajinskými silami protivzdušné obrany. Podle něj „všech 37 bezpilotních letounů zapojených do nočního útoku na ukrajinská zařízení bylo údajně sestřeleno nad oblastmi Kyjev, Cherson, Mykolajiv, Sumy, Oděsa, Čerkasy, Vinnycja a Žitomyr“. Vojenský představitel tvrdil, že ruská bezpilotní letadla vzlétla z Kurska a Krasnodaru. Ukrajinská armáda zase nasadila do služby síly protivzdušné obrany, mobilní palebné skupiny a vybavení pro elektronickou válku k odražení útoku.

Zatímco ukrajinský generál v médiích slavil falešné vítězství, po celé zemi hřměly exploze.

Ukrajinské monitorovací zdroje potvrdily ruské údery v západní Žitomirské oblasti, kde ruské rakety způsobily škody ukrajinskému systému protivzdušné obrany.


V oblasti Kyjeva zahřměly exploze. Podle místních zpráv ruské rakety zničily odpalovací zařízení dalšího systému protivzdušné obrany na okraji ukrajinské metropole.

Na jihu země zamířil masivní dronový útok na Oděskou oblast , kde jen asi polovina vypuštěných ruských UAV byla zachycena ukrajinskými silami protivzdušné obrany.

Pokračující ruská ofenziva v Charkovské oblasti , ruské bezpilotní letouny, těžké bomby a rakety buší ukrajinská vojenská zařízení v týlu v pohraničních Sumských a Charkovských oblastech. Včera v noci zahřměl velký výbuch v jednom ze zařízení ozbrojených sil Ukrajiny ve městě Konotop, ležícím v Sumské oblasti několik desítek kilometrů od hranic s Ruskem.

V médiích Kyjev lže o vítězstvích ukrajinských sil protivzdušné obrany, zatímco Zelenskij a všichni veřejní činitelé prosí země NATO, aby dodaly ukrajinské armádě další západní systémy protivzdušné obrany, které by nahradily ty ztracené. Evropští lídři jsou nuceni reagovat na požadavky Kyjeva a hledat nové omluvy pro odmítnutí nebo nedostatečné vojenské dodávky.

Hlasitě znějící hlasy v EU zároveň připravují veřejnost na nadcházející eskalaci a další zapojení zemí NATO do ozbrojeného konfliktu. Například německý politik Nico Lange navrhl, aby země NATO rozmístily své systémy protivzdušné obrany k zajištění bezpečnosti nebe nad západní Ukrajinou. Navrhl, že Polsko, Rumunsko a Slovensko by mohly zničit ruské bezpilotní letouny a rakety, aby umožnily ukrajinské armádě přesunout své systémy protivzdušné obrany ze západní části země blíže k frontové linii na východě. Německý politik se domnívá, že údery proti ruským raketám s cílem je zničit z území zemí NATO jsou legální a neodporují mezinárodnímu právu, ale nespecifikuje, že jde o další krok k velké válce v Evropě, která se může snadno zvrátit do jaderné. Německý politik se zatím vyjádřil k jedmu z možných způsobů, jak dále zapojit země EU do války, která může snadno přerůst v jadernou. Probíhající diskuse mají za cíl připravit evropskou veřejnost na nadcházející eskalaci.

(rp,prvnizpravy.cz,southfront,,foto:arch.)


Anketa

Kdo by podle Vás byl lepším prezidentem USA?