Strana: Fronta u Avdijivky - Rusové postupují

zprávy

Ukrajinská vojenská veřejná stránka Deep State píše, že Rusové postupují u Limanu u Kupjansku, píše ukrajinský web Strana.

Strana: Fronta u Avdijivky - Rusové postupují
Z bojiště
1. prosince 2023 - 04:20

Útočí také dále na jih - ve směru na Borovaja (u Peršotravněva), stejně jako v Serebrjanském lesnictví, postupují směrem k Torskoje.

Připomeňme, že právě v Kupjansko-Svatovské oblasti byl dříve spatřen první tank Abrams. Jak ale píší novináři Forbes, tento tank, jak se ukazuje, si s blátem moc neporadí. Sací filtry motoru vyžadují čištění dvakrát denně, jinak se motor může zadřít.

„Pokud posádka tanku Abrams zanedbá čištění filtrů svého tanku každých 12 hodin, může to způsobit tak vážné poškození motoru, že prapor nebude mít jinou možnost, než motor a možná i převodovku demontovat a poslat na dlouhou generální opravu." píše vojenský expert David Axe.

Připomeňme, že Abramsy opravují v Polsku. Dalším problémem je vysoká spotřeba paliva. To se ale vědělo ještě před dodávkami na Ukrajinu.


Ještě dále na jih, poblíž Bachmutu, ukrajinské veřejné stránky potvrzují částečnou ruskou kontrolu nad Chromovem, jak již bylo oznámeno včera. Ukrajinské ozbrojené síly zároveň drží silnici, která vede z Chromova do Časov Jar.


V sektoru Avdijivskij se Rusové upevňují na východním okraji Stepnova (toto je severozápadně od Avdijivky) a snaží se postoupit vesnicí na západ. Snaží se také obejít Stepnoje ze severního křídla, aby se dostali na severní okraj Berdyčej, píše Deep State.

To znamená, že cíle ruských jednotek jsou stejné - odříznout cesty, které vedou do Avdijivky ze severozápadu.

Na ukrajinském předmostí v Krynkách v Chersonské oblasti je situace nadále obtížná. Podle ukrajinské vojenské veřejnosti tam Rusové přesouvají posily, mimo jiné z okolí Bachmutu. Globální vojenský plán na udržení tak malého předmostí přitom zatím není příliš jasný.

„Předmostí v Krynkách stojí mnoho. Nepřátelské síly jsou výrazně lepší a vše spočívá pouze na hrdinství námořní pěchoty a některých jednotek vojsk. Operace by však neměla být kvůli hrdinství. A pokud zóna kontroly se v budoucnu nerozšíří, pak se hrdinská obrana změní v tragédii,“  analyzuje Deep State.

Připomeňme, že dříve řada ruských telegramových kanálů naznačovala, že útok na Krynky by mohl být falešný. A hlavní ránu s přechodem Dněpru zasadí ukrajinským ozbrojeným silám někde jinde. Ale zatím žádné takové rány nepadly.

Samotné Krynky, soudě podle videa, jsou zcela zničené a mezi zbytky domů probíhají zákopy. Je také patrné, že levý břeh je od pravého oddělen skupinou ostrůvků s úzkými vodními kanály. To znamená, že je jasné, proč zde bylo vytvořeno předmostí - je jednodušší zde převést jednotky.

(rp,prvnizpravy.cz,strana,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 60%
transparent.gif transparent.gif
Ne 20%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 20%
transparent.gif transparent.gif