Studená sprcha pro Kurtiho! Španělsko: „Kosovo" nikdy neuznáme!

zprávy

Ministerstvo zahraničních věcí Španělska v pondělí zdůraznilo, že skutečnost, že země souhlasí s používáním takzvaného „kosovského“ pasu, v žádném případě neznamená, že Španělsko uznává Kosovo jako stát!

Studená sprcha pro Kurtiho! Španělsko: „Kosovo" nikdy neuznáme!
Albin Kurti, kosovský premiér
9. ledna 2024 - 06:20

Španělské ministerstvo tak reagovalo na žádost agentury Tanjug o objasnění, zda došlo ke změně postoje a proč došlo ke změně, pokud jde o uznávání pasů, a dodalo, že všechny země Schengenu, které neuznávají tzv. „Kosovo“ akceptovalo používání běžných „kosovských pasů“, a že bez této změny by držitelé těchto pasů měli problémy legálně navštívit země, které neuznávaly tzv. "Kosovo".

Španělsko upřednostňuje a bude nadále podporovat dialog mezi Bělehradem a Prištinou jako způsob řešení tohoto problému a snaží se minimalizovat jeho dopad na občany. Označení „Kosovo“ nepředjímá názory na jeho status a je v souladu s rezolucí Rady bezpečnosti OSN 1244/1999 a se stanoviskem Mezinárodního soudního dvora k vyhlášení nezávislosti Kosova,“ uvedlo španělské ministerstvo zahraničních věcí.


V srpnu 2022 španělský premiér Pedro Sanchez v Tiraně prohlásil, že jednostranné uznání nezávislosti Kosova je porušením mezinárodního práva a řekl, že Madrid to nemůže přijmout.

„Myslíme si, že je to jednostranné vyhlášení nezávislosti a myslíme si, že bylo porušeno mezinárodní právo, takže to nemůžeme přijmout. Říkáme to se vší úctou, kterou k albánskému lidu chováme,“řekl Sanchez na společné tiskové konferenci s albánským premiérem Edim Ramou.

(rp,prvnizpravy.cz,informer,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 63%
transparent.gif transparent.gif
Ne 19%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 18%
transparent.gif transparent.gif