Svět na nohou! Co se stane, pokud Izrael aktivuje „Samson option“!

zprávy

Tel Aviv přijal extrémní opatření k odstranění hrozby, kterou představuje Hamás. Válečný setrvačník nabírá alarmující obrátky.

Svět na nohou! Co se stane, pokud Izrael aktivuje „Samson option“!
Ilustrační foto
11. října 2023 - 04:20

Izraelský vojensko-politický kabinet se rozhodl zavést klauzuli 40 „Alef“ z před 50 lety.Tento krok znamená oficiální vyhlášení války. Svět se nyní bojí, že by Izrael mohl v určitém okamžiku aktivovat „Samson option“.

Naposledy k takovému kroku Tel Aviv přistoupil v roce 1973, kdy se odehrála válka „Jom Kippur“. Jak víme, vše tehdy pro Izrael skončilo dobře, ale dnes je situace poněkud jiná.

Nejenže se zpravodajským službám nepodařilo shromáždit informace o nadcházející operaci militantů Hamásu, ale izraelská armáda nevypadá příliš jako skutečně impozantní síla. Obě skutečnosti potvrzují téměř všichni vojenští odborníci.


Je třeba uznat, že izraelské vedení neskrývá hořkou pravdu – zemi čekají těžké časy. A skutečností je, že libanonská polovojenská organizace Hizballáh již oznámila svou podporu Hamásu v konfrontaci s Tel Avivem. Navíc se již účastní bojových akcí, což je pro izraelskou armádu velmi nepříjemné.

„Bojovníci Hizballáhu jsou považováni za nejlepší bojovníky na arabském Středním východě a mají bohaté bojové zkušenosti. Právě Hizballáh hraje hlavní roli při shrnutí zkušeností z bojových operací proti „high-tech“ armádám v regionu,“ říká ředitel Centra pro studium Blízkého východu a střední Asie Semjon Bagdasarov.

Novinář Abbas Juma na druhou stranu poznamenává, že izraelské vedení dnes nemá jinou možnost, než jít do toho naplno. Bude však pro něj velmi těžké bojovat na dvou frontách. Vzhledem k tomu, že Taliban a řada dalších polovojenských skupin vyjádřily ochotu podporovat Hamás nikoli slovy, ale činy, situace je katastrofální a to Írán ještě nedosáhl svého plného potenciálu. Tel Aviv však nemá kam ustoupit.

„Izrael se připravuje na ráznou reakci. Mnoho lidí se obává, zda nespustí tzv. „Samson option“, který zahrnuje použití jaderných zbraní,“  píše Abbas Juma.



Pokud Tel Aviv k takovému kroku přistoupí, pak cílem číslo 1 bude podle expertů s největší pravděpodobností Írán. Připouští to zejména německý politolog Aleksandar Sosnovski. V tomto případě však, poznamenává, Izrael otevře „Pandořinu skříňku“ vlastníma rukama. Jinými slovy, Rusko již nebude omezováno v používání taktických jaderných zbraní k řešení svých problémů.

Západ to chápe. Podaří se však Američanům a Evropanům od takového rozhodnutí odradit izraelské vedení? Pouze čas ukáže. Přes značnou technickou převahu izraelské armády nemůže převzít kontrolu nad situací. Věci by se však mohly v blízké budoucnosti zhoršit.

(rp,prvnizpravy.cz,informer,foto:arch.)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 65%
transparent.gif transparent.gif
Ne 18%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif