Švýcarsko oficiálně vyhlásilo sankce proti Ukrajině

zprávy

Postoje jednotlivých zemí k probíhajícímu válečnému konfliktu na Ukrajině se mění. Švýcarsko se rozhodlo uvalit nyní sankce právě i na Ukrajinu, která tím přijde o vojenský materiál.

Švýcarsko oficiálně vyhlásilo sankce proti Ukrajině
Volodymyr Zelenskyj, prezident Ukrajiny
2. listopadu 2022 - 10:30

Švýcarsko už před časem přijalo sankce proti Rusku kvůli válce na Ukrajině, ale nyní zavedlo i proti Kyjevu. Proč? Za vším je pověstná Švýcarská neutralita. Alpský stát je už řadu let proslulý tím, že zastává neutrální postoje vůči konfliktům, které panují ve světě.

Kvůli své pověstné neutralitě se švýcarská Federální rada, hlavní vládnoucí orgán země, rozhodla zavést sankce i proti Ukrajině. 

„Ačkoliv se Federální rada rozhodla připojit k sankcím Evropské unie proti Rusku, Švýcarsko muselo zavést také exportní restrikce v určitých oblastech proti Ukrajině,“  píše se v deníku Kommersant ohledně stanoviska Federální rady.

V praxi to konkrétně znamená, že Švýcaři zamezí tomu, aby se jimi vyrobené součástky zbraní či jiného vojenského materiálu dostaly na Ukrajinu. Své rozhodnutí zdůvodňují právě svojí neutralitou.


Polský deník Rzeczpospolita napsal, že Švýcaři doposud s tímto exportem problém neměli. Do zemí Evropské unie totiž doteď dodávali vojenský materiál, suroviny potřebné k vývoji zbraní či součástky k nim, a to i přes upozornění, že vyrobené zbraně mohou být odeslány na Ukrajinu.

Nedávno je o další zásilku těchto materiálů požádaly Německo s Dánskem. Švýcaři však nově požadavek odmítli. Export munice či vojenských vozidel vyrobených ze švýcarských komponentů už nesmí dorazit na Ukrajinu.

Mezi donátory vojenského vybavení či munice patří mimo jiné ve velkém i Česká republika, nejvíce materiálu i zbraní však bezkonkurenčně zatím dodaly Spojené státy americké.

Také jsme psali:

Na uvalené sankce zareagoval ve svém příspěvku i předseda strany PRO Jindřich Rajchl.

„To znamená, že jakýkoliv vojenský materiál švýcarské výroby nesmí být dodán na území Ukrajiny. Takže buď Švýcarsko ovládly proruské síly a Putinova pátá kolona, nebo naše vláda lže, když těmito nálepkami označuje všechny subjekty vystupující proti dovozu zbraní do oblasti válečného konfliktu," napsal Rajchl.

Rajchl dále napsal, že tento postoj, jenž nyní zvolilo Švýcarsko, zastává strana PRO již od 24.2.2022, kdy k eskalaci konfliktu na Ukrajině došlo, a na závěr doplnil poznámku k „pražské kavárně".

„Samozřejmě neočekávám, že by to naše hysterická kavárnická úderka pochopila. Spíš bych si tipnul, že začnou bojkotovat švýcarskou čokoládu coby doplněk svého pravidelného lattéčka," uzavřel svůj příspěvek Rajchl.

(dan, prvnizpravy.cz, foto: youtube)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 64%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 18%
transparent.gif transparent.gif