The Economist: Ukrajinská ofenzíva skončila?

zprávy

Britský časopis The Economist, který dříve zveřejnil výbušný rozhovor s vrchním velitelem ozbrojených sil Ukrajiny Valerijem Zalužným, zase píše o patové situaci na frontě na Ukrajině.

The Economist: Ukrajinská ofenzíva skončila?
Ilustrační foto
11. listopadu 2023 - 03:20

Článek má název "Ukrajinská ofenzíva skončila?" a začíná slovy „Válka na Ukrajině dospěla do slepé uličky“.

„Dlouho očekávaná protiofenzíva, která začala 4. června, se nezdařila, přičemž obě strany získaly menší územní zisky nebo ztráty," píše se v článku.

Konkrétně The Economist vyvozuje tento závěr na základě počtu explozí detekovaných satelitem (na grafu).


V době vyvrcholení ukrajinské ofenzívy na jihu, v polovině srpna, bylo denně registrováno téměř tisíc válečných požárů (na konci měsíce dobyly ukrajinské ozbrojené síly Rabotino).

„Od 13. října jsme však ve dnech s relativně jasnou oblohou zaznamenali méně než 300 explozí, což naznačuje zpomalení tempa růstu," píše časopis.



Článek také porovnával územní akvizice ukrajinských ozbrojených sil loni na podzim a letos.

„Během ukrajinské protiofenzivy loni na podzim Rusko ztratilo 13 % země, kterou obsadilo. Pro srovnání, letošní protiofenzíva nepřinesla Ukrajině prakticky žádné dlouhodobé zisky od 4. června," píše The Economist.


Připomeňme, že ukrajinský prezident Vladimir Zelenskij odmítl návrhy, že se vojenské operace ukrajinských ozbrojených sil dostaly do slepé uličky, jak dříve tvrdil vrchní velitel Valerij Zalužnyj.

(rp,prvnizpravy.cz,strana,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 65%
transparent.gif transparent.gif
Ne 18%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif