Konflikt Zelenskij-Zalužnyj o hodnocení vojenské situace

zprávy

Válka mezi Izraelem a Gazou „ubírá pozornost“ konfliktu na Ukrajině, stěžoval si ukrajinský prezident Vladimir Zelenskij během návštěvy von der Leyenové na Ukrajině.

Konflikt Zelenskij-Zalužnyj o hodnocení vojenské situace
Ursula von der Leyenová a Vladimir Zelenskij
5. listopadu 2023 - 08:20

Řekl, že to byl „jeden z cílů“ Ruska, které v únoru 2022 zahájilo rozsáhlou invazi na Ukrajinu.

A popřel, že by se boje na Ukrajině dostaly do patové situace, navzdory nedávnému hodnocení Valerije Zalužného, vrchního velitele ozbrojených sil.


To vyvolalo u kyjevských západních spojenců obavy z válečné únavy a náznaky rostoucí neochoty v některých hlavních městech nadále poskytovat Ukrajině pokročilé zbraně a finanční prostředky.

V sobotu ukrajinský ministr obrany Rustem Umerov potvrdil, že byli zabiti ukrajinští vojáci ze 128. horské útočné brigády „Zakarpatsko" a nařídil „úplné vyšetření“ toho, co označil za „tragédii".

Neuvedl, kolik vojáků zemřelo při pátečním ruském raketovém útoku v oblasti jižního Záporoží podle ukrajinské armády.


Zprávy v ukrajinských médiích a mezi ruskými vojenskými bloggery dříve uváděly, že během slavnostního vyznamenání ve vesnici poblíž frontových linií bylo zabito více než 20 ukrajinských vojáků..



Ukrajinská armáda také uvedla, že v sobotu úspěšně zasáhla „námořní a přístavní infrastrukturu“ továrny na stavbu lodí na Krym.

Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že 13 z 15 ukrajinských raket odpálených na elektrárnu ve městě Kerč na východním Krymu bylo sestřeleno, ale byla poškozena ruská loď.

(rp,prvnizpravy.cz,strana,foto:arch.)


Anketa

Souhlasíte s tím, že na světovém šampionátu v hokeji letos nestartují Rusové?

Ano 12%
transparent.gif transparent.gif
Ne 73%
transparent.gif transparent.gif
Je mi to jedno 15%
transparent.gif transparent.gif