Trosky stíhačky páté generace F-35 byly nalezeny

zprávy

Po nedělní havárii stíhačky F-35 v Jižní Karolíně poté, co se pilot katapultoval ze stealth letadla. Americké úřady vyzvaly svědky, aby poskytli jakékoli informace o incidentu.

Trosky stíhačky páté generace F-35 byly nalezeny
Ilustrační foto
19. září 2023 - 06:20

Americká armáda oznámila v pondělí 18. září, že našla trosky z stíhacího letounu F-35, který havaroval z dosud  neznámých důvodů. Armáda „v úzké koordinaci s místními úřady objevila v Williamsburg County pole plné úlomků z havarované stíhačky“ .

Podle agentury 17. září pilot stíhačky přistál poblíž města North Charleston (Jižní Karolína). Byl hospitalizován ve stabilizovaném stavu. Úřady vyšetřují, proč se pilot katapultoval. Jeho jméno nebylo zveřejněno.

Pátrání po stíhačce probíhalo v oblasti dvou jezer severně od North Charleston. Když se počasí zhoršilo, do pátrání se zapojil i vrtulník státní policie, uvedla agentura AP.


Mezitím kongresmanka Nancy Maceová, která zastupuje Jižní Karolínu (stát, kde byla stíhačka ztracena), řekla, že uspořádala schůzku s armádou, ale nikdo z přítomných nemohl odpovědět na otázky o tom, kde se F-35 nachází.

„Nikdo neví, zda je F-35 ve vzduchu nebo pod vodou," řekla Maceová po setkání.

Připomeňme, že na začátku roku Pentagon pozastavil dodávku několika stíhaček F-35 po nehodě při zkušebním letu v Texasu.



V polovině prosince 2022 se jedno z letadel zřítilo na dráhu a pilotovi se podařilo katapultovat.

Loni v září americká armáda pozastavila přijímání svých nejnovějších stíhaček F-35, aby je otestovala na materiály vyrobené v Číně, které nebyly schváleny regulačními orgány. Konkrétně Pentagon zjistil, že magnet použitý v motoru stealth stíhačky byl vyroben z nepovolených čínských materiálů.

(rp,prvnizpravy.cz,strana,foto:arch.)


Anketa

Souhlasíte s tím, že na světovém šampionátu v hokeji letos nestartují Rusové?

Ano 14%
transparent.gif transparent.gif
Ne 72%
transparent.gif transparent.gif
Je mi to jedno 14%
transparent.gif transparent.gif